En road trip till Skogås, del 1: Jakten på Södra Maltfabriken

Hooden söder om söder.

Den 1:a november 2011 satte vi oss i bilen och styrde kosan mot Västerhaninge. Ett både exotiskt och lätt skrämmande resmål för två grabbar uppväxta norr om stan. Men när ölnöden kräver, då gör vi det som krävs. Och om ölnöden heter Systembolaget i Skogås, ja, då är det där vi hamnar. Och dit kom vi. Om det var mödan värt? Det ska vi redogöra för nu.

Niklas Hjelm svarar snabbt. Han är uppe i varv men tar sig ändå tid att svara på våra frågor. Det har varit bråda dagar för Södra Maltfabriken. Men lever man drömmen så finns det kraft att hämta av.

- Allting startade väl med det, en dröm om att brygga sitt eget öl. Både jag och Magnus har den attityden; hur svårt kan det vara? Allt bottnar såklart i ett genuint ölintresse. Många skulle nog rygga tillbaka, det är mycket strul, men vi blev triggade. Vi vet att vi är uthålliga, säger Niklas som har grundat Södra Maltfabriken tillsammans med Magnus Mårdberg.

Uthållighet, ja. Två kvinnor i systemets karakteristiska gröna står och samtalar vid vinhyllorna när vi kommer in. Andan i halsen. Finns det några Maltfabriken-öl kvar? Vi låter ögonen svinga sig fram över hyllorna och konstaterar att det är tomt. Klockan står på 13.42, dagen är tisdag och vi har tagit oss längre söder om stan än vad som är sunt för vilken norrortskille som helst. Våra humör höll på att slå i botten, men vi klarade av en sista ansträngning. I ett tafatt försök och med en försiktig, tillbakadragen ton; vi frågor en av kvinnorna.

- Duu, den här Södra Maltfabriken, eller vad den heter, har den dykt upp än eller är den slut eller vad..

- Jadå, men vi har inte fått ut den på hyllorna än!

Axlarna hamnar på plats, bröstkorgen sjunker ihop och Skogås känns som en jäkligt skön idé igen. Två timmar senare var samtliga öl från Södra Malfabriken slutsålda. Innan dagen var över var de slut i Västerhaninge och Haninge Centrum också.

- Man hade ju hoppats att vi skulle sälja slut ölen men det är klart vi blev överraskade. Tröskeln är ändå ganska hög. Ölen såldes ju bara på tre bolag ute i förorten och om man vill beställa måste man beställa 24 öl. Folk inne i stan kanske inte vill åka ut till Haninge (nej, det kan du ju fethaja, reds anm.)? Nästa mål är att komma in i ordinarie sortiment. Vi vill ju inte hålla på och harva med beställningssortimentet i tio år, säger Niklas.

Lådor med massa gott i.

Ut rullar ett gäng lådor och en handskriven följesedel. Kvinnan som rattar ut lådorna berättar att det har varit ett par stycken där och frågat innan oss, men när vi börjar lassa ner öl i våra korgar berättar hon också att ingen har tänkt köpa lika mycket som vi. När vi är klara har vi plockat ihop åtta stycken Poking IPA, åtta stycken Rude Lager och åtta stycken Initial Pale Ale. Nästa gång vi är i Skogås har vi förhoppningsvis flera öl från Södra Maltfabriken att välja bland.

- Vi har en hel del på gång. 3 påsköl, 3 sommaröl, en brown ale och sen klurar vi på en red ale. Så ser planen ut just nu.

Vi rullade ut från parkeringen i Skogås med flaskorna spelandes i en påse i baksätet. Hoppfulla, men inte försäkrade om, att ölen i sig skulle visa sig vara en lika stor upplevelse som Skogås Centrum. Glada i hågen, det var vi. Nöjda med äventyret, det var vi. Om det var mödan värt? Tjaaa, vi sitter och rullar varsin klunk Poking IPA i munnen i detta nu. Den rullar snyggt. Den dansar över tungan och gör vågen längs kinderna. Men en mer fokuserad detaljanalys av ölen ber vi att få återkomma till i separata recensioner.

Till sist; den avgörande frågan till Niklas. Varför är Norrort bättre än Söderort?

- Haha, jag visste inte att det var så. Jag väljer att inte kommentera det. Vi älskar alla människor, även de från norrort. Så länge de köper vår öl.

Creddpoäng: Till Anna som vågade låna ut bilen för att lägga mil under hjulen på sydligare breddgrader och för ett gediget fotografjobb. I framtiden kanske ni återfinner henne under tribute-kategorin ”Annas favoriter”. Som sagt. I framtiden.

Redaktionen

Om Redaktionen

Redaktionen består av Daniel, Micke och Johannes. Det här inlägget har vi förmodligen knåpat ihop tillsammans.

Läs fler inlägg jag har skrivit!