Bästa julölen 2011 – Jólabjór Smoked Bock

Island. Där kvinnorna föder trillingar utan att skrika och där männen sitter vid kanten av en glödande vulkan och grillar middag. I ett kargt klimat, i bergig natur och med lungorna fyllda av vulkandamm. Det är så dom är uppväxta, islänningarna. Det borde smitta av sig på deras bryggkonster.

Jólabjór doftar nästan lika rökigt som en kolbit från Eyjafjallajökull. Men den smakar lika sött som en blond isländska i Melodifestivalen. Brinnande ekstammar ihop med aprikos låter inte som en söndagsmiddag, men komplexiteten kulminerar i en – tro det eller ej – balanserad eftersmak. En sådan avslutning är mycket imponerande.

Jag är överraskad. Det måste jag tillstå. Det här var ett oväntat fynd. Men Ölvisholt Brugghús har gjort en riktigt gedigen julöl. Dock reserverar vi i betyget för ett litet minus i fråga om designen av flaskan.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:
Tour Trappist är mkt nöjd – Islandais, quatre points

Barken skriver upp sig för 3,9. Och han kan vara kräsen, han.
GP ger nästan alltid högt, men bara tre fyrar här
Ölrådet säger ”ett perfekt julöl för dom som inte är julnördar

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!