Bästa julölen 2011 – K-9 Cruiser Winter Ale

Maryland-baserade Flying Dog har etiketter på flaskorna som för tankarna till den tecknade kult-teveserien Ren & Stimpy, som var obscen och jävligt rolig. Stämningen ska hänga med när man dricker ölen. För vem vill att det ska vara slätstruket när man dricker öl? Nej, just det. Jag tar de första klunkarna av bryggeriets julöl – som är bra! Fast på ett oväntat… balanserat och sofistikerat sätt.

Byrackor är det återkommande temat för Flying Dog. Det gäller också julölen med namnet K-9 Cruiser (K-9 = Canine = hund). Ölen är vackert rödorange och passar därför utmärkt som accessoar när man vill posera i skenet från braskaminen. Smaken är finstämd. Inte vad jag förväntade mig, men jag inser att det passar perfekt till den stilla midvintern och julen. Ölen passar till hela julbordet och gör sig allra bäst i sällskap av nubbe och sillen. Just till fisk-delen av julbordet är den min klara favorit. Den är lätt metallisk, på ett bra sätt, och har varken övervägande sötma eller beska. Med en alkoholhalt på 7,4% lämnar den en lagom och behaglig värme.

Flying Dog brukar finnas i ett flertal sorter på de mer välsorterade krogarna i Stockholm, men är än så länge ganska sällsynta på Systembolaget. K-9 Cruiser verkar tvärtom ha tagits in på bred front och i stor volym, och det tackar vi bolaget för. Det här är en öl som kommer att gå hem i stugorna.

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!