Bästa Julölen 2011 – Kalasjulöl

När vi delade upp julölen som skulle recenseras och jag fick Nils Oscars Kalasjulöl på min lott kände jag mig jäkligt nöjd. Jag har druckit den här förut även om det var några år sedan och jag kom ihåg den som en smakrik julöl som var riktigt bra. Att det dessutom är en öl från Nils Oscar gör ju att förväntningarna redan där är riktigt högt ställda. Så hur lyder domen 2011?

Jag häller upp den i glas och ser en fin rödbrun klar färg med nästan vitt skum. Doften är bra; lite knäck och lite karamell. Kanske hade jag förväntat mig att den skulle ha lite mer arom.

Smaken då? Ja, den smakar bra – det kan vi ju säga direkt. Lite knäckigt, lite sött med en ganska balanserad beska. Spontana tanken är att jag gillar det. Den smakar inte sådär överjävligt mycket jul och även om jag gillar julen så uppskattar jag att den inte bombad med julsmaker såsom julöl kan vara. Detta är mer av en stabil ale egentligen. Men… och det här är väl mer än något annat ett tecken på att man börjar bli ganska kräsen. Den ger inget extra, det är ingen smakupplevelse och den är ganska tråkig på något vis. Den smakar bra men är kanske i det klenaste laget för min smak. Detta behöver å andra sidan inte vara något negativt. Detta är en mainstream-öl och jag tror den här passar riktigt bra på julbordet där den inte stjäl uppmärksamheten från all mat som mor har lagat.

Slutsatsen är trots allt att det är en okej öl. Nej – den ger inte det lilla extra. Ja – ställ den på julbordet om du är ute efter säkra kort. Ambivalens och kval. Nåja. Det blir en ljummen rekommendation.

India pale ales slutbetyg:

(5/10)

Andra recensioner

GP ger den fyra fyrar
Ölhunden skriver under på “stabil öl”

Micke

Om Micke

Tycker att Nøgnes IPA är den bästa öl som någonsin gjorts tillsammans med Mohawks Extra IPA. Humlebomb? Ja tack!

Läs fler inlägg jag har skrivit!