Bästa julölen 2011 – Mohawk Snowblind Strong Ale

Mohawk Brewing gör öl som jag i vanliga fall tycker väldigt mycket om. Ett varumärke med attityd. Bryggeriets Extra IPA och Rye Lager – som bägge förekommer på bolaget – hör till mina absoluta favoriter i sina kategorier.

Hur är det ställt med julölen då? Glad amatör som jag är googlade jag “strong ale”. Det är typ pale ale över 5 procent i Storbritannien och 7 procent i USA om det ska kallas American Strong Ale. Måste med andra ord vara en jäkla massa ale. Mohawk låter oss via information på flaskan veta (vitt på silver ger för övrigt ganska dålig läsbarhet) att deras strong ale är gjord med en teknik som kallas Hop-Bursting. Det innebär att man i tillverkningsprocessen kontinuerligt tillsätter en ökande mängd humle.

Nu när utbildningspasset är över; är den bra då? Nja, njee. Det är en bra öl, men av Mohawk hade jag hoppats på mer. Smaken är inte särskilt angenäm eller raffinerad och möter inte fullt ut den relativt höga alkoholhalten (7,5 procent). Resultatet blir en smula disharmoniskt. Efter ett tag vet jag inte om jag sitter och dricker en Mohawk eller tvingar ner de sista klunkarna av en kaffehalva. Jag tänker att de skulle ha låtit Hop-Burstingen pågå lite längre.

Ölen är kastanjebrun och doftar påtagligt sött av stall, knäck och kola. Smaken är fyllig (om än inte tillräckligt), något syrlig och drar främst åt kaffehållet. Beskan är i det övre registret men på inget sätt överväldigande. Jag sitter kvar på stolen och konstaterar att det finns bättre julöl för de flesta situationer. Sorry Mohawk, men bättre kan ni.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Andra recensioner:

Smaken är som baken – högsta betyg av GP
Klatig munkänsla men trevlig öl, säger Ölkultur
Ölhunden: Ingen vidare “julig” julöl
För mycket konstigheter, och för lite som förlåter – ofiltrerat.se

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!