Bästa julölen 2011 – Nils Oscar Julöl 2011

Jag har suttit och hållit lite i den här recensionen. Nils Oscars årgångstappar kommer med förtjänad respekt i ryggen. Det betyder att när man sätter sig ner i soffan, knäpper av kapsylen och börjar slå ner tecken på skärmen – då gör man det med vördnad och omtanke. Nils Oscar Julöl förtjänar det. 2011 års beska smakupplevelse är definitivt inget undantag.

Ölet är svart som en vinternatt när man slår upp det i glaset. Dofterna som rusar upp mot näsan är resultatet av sex sorters kornmalt och fyra sorters humle. Kraftiga slängar av kaffe och choklad avslöjar att det här är ett mustigt öl. När man låter den första klunken dansa över tungan får man mustigheten bekräftad, i en alldeles fantastisk balans av beskt, sött och fylligt. Ju längre den sitter kvar i kindväggarna, desto mer är jag övertygad om att Nils Oscar har gjort årets bästa julbrygd. Det här är en sanslöst välbalanserad öl, som borde få dom flesta julmunnar att lägga sig på rygg, tindra med ögonen och tigga om mer.

Givetvis åker ett par stycken ner i källaren för lagring. Givetvis är den värd 49 kronor flaskan för att få ställa upp på julbordet den 24:e. Givetvis ska tomten ha med sig ett par stycken i släden. Givetvis blir det högt betyg.

India pale ales slutbetyg:

(9/10)

Andra recensioner:

GP står i min ringhörna och ger full pott
“Gripen av öl” säger “HIT”

FoodieYuko gör en lång recension och kommer fram till omdömet “fantastisk julöl”

Experterna på DN ger 4/5 i samlat betyg

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!