Bästa julölen 2011 – Oppigårds Winter Ale

Här har vi den. Det svenska julbordets flaggskepp. Julölens IFK Göteborg. En go, folkkär gubbe som är en avbild av folkhemmet i all sin lagomhet och som får stå modell för öl under det svenska julfirandet. Den där julölen som alla svenne-recensenter ger 5 värmande morgonsolar i betyg.

Så jag för den mot munnen, pa rum pum pum pum. Häller i mig en klunk, pa rum pum pum pum. Och ser trädgårdstomten spegla sig mot den eldlysta snön, pa rum pum pum pum, rum pum pum pum, rum pum pum pum.*

Njaa. Oppigårds Winter Ale drar inte helt jämt med julmusiken. Det är en hygglig öl, men den smakar inte så mycket jul. Är du ute efter julkryddningar och juldofter så är det här en öl som du faktiskt borde välja bort. Är du däremot ute efter en humlerik öl, som ju såklart passar väl till julbordets läckerheter, så levererar Oppigårds ett stabilt alternativ. Det här är en öl som du kan bjuda såväl farsan, morsan, fastern, gammelmomman och lillkusinen på utan att de spottar i glaset. En lättsam och lättdrucken historia med duglig karaktär. Så kan man sammanfatta.

Jag prövar att lagra en flaska enligt Oppigårds rekommendation och dricker den igen till midsommar. Men till julbordet tittar i alla fall jag på andra alternativ. Vad säger ni – har ni Oppigårds i glaset den 24:e?

UPPDATERING, LAGRAD 6 MÅNADER:

En mjukare öl nu. I dofterna tar sötma och karamell mer plats. I smaken är den inte lika humlestinn som den var och maltbasen tar större plats. Den är dock fortfarande balanserat besk. Jag måste ge Oppigårds rätt. Det är inga enorma skillnader, men jag gillar den här varianten och sex månader i källaren har gjort en skillnad till det bättre.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Julmusik:
* Bing Crosby – The Little Drummer Boy

Andra recensioner:

- Ölhunden köper Oppigårds hela vägen fram till jul
- Recensenterna på Beermaster tycker att Oppigårds Winter Ale ligger perfekt i strupen
- Joel Lindroth på alltommat.se kommer att dricka ett par Oppigårds i jul…
- Ölrådet är mer inne på vår linje och ger ett medelbetyg.
Notera även att Ölrådet tycker att Oppigårds Single Hop Amarillo är ett av Sveriges bästa öler. Det tror jag en viss Micke Nilsson signar upp på.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!