Bästa julölen 2011 – Santa’s little helper

Från Mikellers högkvarter på Dannevirkegade 22 i Köpenhamn skeppades receptet på den här julölsbrygden ner till Belgien och De Proefbrouwerij för att bryggas och tappas upp på flaska. ”En sur gammal belgare”, trillar ofta förbi mina läppar när jag har en öl från Royaume de Belgique på tungan. Men dansk microkultur tillsammans med flamländsk ölbryggarkonst visar sig vara en sylvass tomtekombination.

I varken Sverige, Danmark eller Belgien förknippar man Brasilien med julehögtiden. Men Brasilien producerade i runda slängar 17 miljoner ton apelsiner under det gångna året. Det är mest i hela världen. Det är således inom rimlighetens gränser om vi antar att apelsinskalsdoften – den som tar rygg på vörten och sprider sig likt ett Kristianskt korståg i rummet när vi slår upp Santa’s little helper i ett glas – faktiskt härstammar från Sydamerika. En lustig paradox, eftersom samma apelsinskalsdoft (ackompanjerad av vörten givetvis – det är en förutsättning) konnoterar att tomten har satt sig i släden, piskat igång renarna och snart står ute på farstukvisten. Man kan säga att den här ölen luktar jul. Man kan säga att den luktar vörtbröd i regnskogen. Båda är rätt.

Smakmässigt så har Mikeller gjort ett öl som kräver sin hals samtidigt som det är elegant, relativt milt och rör sig mjukt över tungan. Julkänslan sitter i hela vägen ner i magen, där det med fördel sköljer över såväl sill som Janssons och allt annat som hör julbordet till. 9,1 % alkoholhalt gör förmodligen många julfirare förvånade. Det gäller att ligga och smådra i handbromsen, för om än det inte är en äppeljuice så kan den törstige dra upp dricktempot utan att bli sträv i käften. Varning härmed utfärdad.

Jag är förtjust. Vi får en snygg förpackning, vi får ett riktigt gott julöl och vi får en varm känsla i kroppen. Den här ställer du upp på bordet den 24:e. Annars skickar vi en dansk grogg-tomte efter dig. Capisce?

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Andra recensioner:
Ölhunden ger ett fint betyg
Barken gillar den också; “en delikat och välgjorde belgisk brygd”
Aftonbladet – är ni på riktigt? (en etta härifrån)

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!