Bästa julölen 2011 – Sigtuna Midvinterblot

Har du siktet inställt på en sån där klassisk, hednisk oldschool-jul med offerriter och skit och undrar vilken öl du ska ha till? Här är ett tips: Sigtunas Midvinterblot.

Det här är en nattsvart öl som andas chesterfield, läderinbundna böcker och ockultism. Jag tänker på den där bizarra maskeraden i Eyes Wide Shut av Kubrick där en viss scientolog hamnade i trubbel.

Aromen är söt med inslag av rostat bröd, apelsin, choklad, nymalet kaffe och katrinplommon. Smaken? HOLYMOTHEROFG-… Det är lite som en kondenserad vörtlimpa, tryckimpregnerad med russin och mörk sirap. Överväldigande.

Ölen passar den som vill överge plain-and-boring eller bara ha en dominant dryck till sin julmat. Går hand i hand med en kopp starkt kaffe och lyxpraliner från Ejes.

Alkoholhalten är på 10,1 procent. I kombination med den kraftiga smaken och att ölen avsiktligen är lite avslagen förvånar det inte att Sigtuna Brygghus på sin Facebooksida förklarar att “den ska dra lite åt portvinshållet”. Själv hade jag uppskattat lite mer “fizz”.

Sammantaget en riktigt häftig och välgjord öl. Se till att åtminstone köpa en flaska att prova tillsammans med andra, innan kultister och goth-rockare lägger beslag på alla.

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Andras recensioner:

“Svart, vinöst, urstarkt” menar GP.se. Vi skriver under.
Genomgående höga användarbetyg på iglaset.se
“Väldigt god öl, som inbjuder till långsamt läppjande.” 8/10 också på Bière De Per.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!