Paradox Jura – Brewdog Brewery

Paradox Jura är en imperial stout som bänkar in på 15%. Den är lagrad på bourbonfat som tidigare innehållit rökig Islaywhisky. Typiskt skotskt manér alltså och Brewdog har spottat ur sig en öl som är lika spännande som den är smakintensiv. Rök gör som rök gör och sprider sig som ett ostoppbart moln i munnen och upp i näsan. Det smakar som söt tjära, men väldigt lite alkohol trots hög halt. Eftersmaken dundrar fram som AIK:s förstafemma i Elitserien. Jag gillar det. Jag gillar att den bränner som whiskey och rundar av som en stout.

I en värld av stora stark så fortsätter Brewdog att leverera smakupplevelser som spränger sönder själva definitionen av öl och som utmanar vårt drickande och våra uppfattningar. Är det här ens öl? Vad fan är en öl? Paradox Jura levererar en paradox lagrad på Jura-fat. Och den demonstrerar när en öl slutar vara en öl och leder drickaren in ett filosofiskt resonemang om whisky, amaroneviner och Pripps. Man kan tycka vad man vill om den här ölen, men man måste uppskatta innovationen.

90 kronor för en smakupplevelse, en bra diskussion och en touch av whiskey. För mig är det prisvärt om något. Jag kommer förmodligen inte att dricka mängder av Paradox Jura i livet. Men jag är glad för den här gången och möts vi igen så säger jag förmodligen inte nej.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:

Arbetarbladet skriver att detta är en öl för den modige
Humligheterär seminöjd

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!