Anchor Brewing – Liberty Ale

When Liberty Ale came out, there were guys out there that: “Oh, I get it… That’s what beer can be!” - Anchor Liberty Ale Video

Från San Franciscos soldränkta kullar kommer en guldskimrande ale som Anchor Brewing menar är originalet som förändrade allting. Som startade ölrevolutionen. The very first American India Pale Ale. Bryggd första gången på den amerikanska västkusten 1975, och sedan dess oförändrad.

Episk storytelling och retro-cool instagramreklamfilm á la Harley Davidsson åsido (jämför den första videon med den här), är det en bra öl DÅ!? Ja visst fan är det det. Libertyn går rakt in i kategorin lättare ale/park-ale (ale som gör sig bäst kall och utomhus i solen). På gränsen till att kunna liknas vid en smakrikare lager, faktiskt. Den har en brödig, något söt doft med en god dos apelsinskal. Smaken är även den brödig, med en omedelbar och behaglig beska som utvecklas i eftersmaken, där vi även hittar en fin alkoholhetta (5,9 %). Ölen funkar alltid och till allting. Jag köper den ofta, ångrar den aldrig, och brukar avnjuta den innan jag går in på tyngre grejer. Viktigt att poängtera är att det här inte är en typisk IPA, utan en pale ale på sin höjd. Du som letar efter en humlebomb med kraftig beska ska välja något annat.

Liberty Ale är den bättre av två öl från Anchor Brewing som ofta finns på bolaget. Den andra kallas Anchor Steam Beer, har en mörkare, nästan bärnstenslik färg och saknar Libertyns elegans.

Vill du ha en äkta amerikan i lätt weltervikt? Här har du en en stabil fighter.

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

Så här tyckte andra:

9/10 på ölrecension.se
8/10 på olhunden.se

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!