Bästa påskölen 2012 – Easter India Pale Ale

Sigtuna brygghus har ett par påsköl på systembolagets hyllor i år. Senioren heter Easter India Pale Ale (på bolaget kallad Easter IPA) och ligger på 7 %, medan junioren går under namnet Easter Ale och simmar runt på 4,5 %. För att skruva till saker och ting har Sigtuna dessutom en aktuell öl som heter East Coast IPA.

Vad är då Easter IPA värd? Till att börja med sprider den en härlig, humlearomatisk doft när jag slår upp den och ställer den på en dryg meters avstånd för att ta en bild. Det är en doft som utställer löften. Den är fin att titta på också, med sin djupa bärnstensfärg och maffiga, vita skumkrona. Paketeringen håller hög nivå som vanligt när det gäller Sigtuna.

Aromen är frisk, fruktig och intensiv. Apelsin och andra citrusfrukter dominerar. Humlebeskan går att förnimma redan i aromen.

Det är faktiskt tredje gången jag dricker en Easter IPA i år. Första gången jag drack den utbrast jag i hurrarop och kungjorde att “den här ölen ska få en nia!!!” till mina goda bloggvänners och medrecensenters stora förtret och vånda. Andra gången hade jag högt ställda förväntningar, men det kändes av någon outgrundlig anledning inte som samma öl. Den var sämre. Tredje gången, i skrivande stund, känns det tyvärr ännu sämre. Jag vet inte om det har med omständigheterna att göra eller om det finns en variation mellan bryggningar. Smaken den här gången är komplex och fruktig, men tyvärr ganska avslagen. Nyanserna bleknar snabbt. Kvar blir värmen från alkoholen och beskan som gjort sig hemmastadd där på tungans bakre del och kindväggarna. Efter ett tag känns den lite tvålig.

Vad som kan uppfattas som en sågning vid det här laget handlar nog snarare om att jag vis av erfarenhet har lärt mig att fövänta mig mycket av Sigtuna, för att de allt som oftast gör riktigt, riktigt bra öl. Den här är trots allt helt ok.

Easter IPA är smaksatt med amerikanska humlesorter. Den ligger på 7 % och kostar 31,50 för 50 cl.

India pale ales slutbetyg:

(6.5/10)

Andra recensioner:

7-8/10 av Claes, Micke och Jocke som utgör The öldrickers.
Ölhunden markerar 5/10.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!