Bästa påskölen 2012 – Kalaspåsköl

I det förra inlägget recenserade vi Oppigårds Easter Ale. Nu trillar vi vidare till en annan påskklassiker från en annan gigant; Nils Oscars Kalaspåsköl. För att citera bryggeriet själva; “när flyttfåglarna återvänder, när solstrålarna letar sig fram genom trädens grenverk och när det droppar från taken”. Ja, då står den där på hyllorna runt om i landet. I en klassisk Nisse-etikett som går i originellt gult och lila.

Är den nå god då, kalaspåskölen? Jovars. God är den väl. Men det är väl ungefär det den är. Varken mer eller mindre och med massor av marginal på den säkra sidan av det extrema. Vi sitter och dricker en american brown ale som varken ger eller tar. Såhär långt kan man tyvärr konstatera att det är den gemensamma nämnaren för samtliga svenska påskbrygder som vi har valt att recensera i år. För egen del så är jag ju svag för de mer experimentella initiativen i fråga om säsongsbrygderna (jul och påsk, kort och gott inräknat).

Jag gillar doften. Den doftar lite som ett whiskeyfat. Och den är snygg i glaset. Brun koppar med röda inslag. Det första intrycket som slår mig när jag dricker den här ölen är att den smakar riktigt gott. Lätt maltig och med en ganska försiktig beska, trots fyra humleinslag i form av Cascade, Nelson Sauvin, Amarillo och Fuggle (apropå Fuggle, kommer ni ihåg Dr Snuggles?). Men ändå gott liksom. Det som hela bloggredaktionen, i gemensam kör dessutom, invänder mot är den snabba avslutningen. Eftersmaken är klen och alldeles för kort för min smak.

Förmodligen en hygglig matöl och förmodligen passande till den gamla misärkosten som präglar våra traditionsbord. Men inget jag lär köpa igen eller som jag vurmar för. Det händer liksom inte så mycket. Det bär mig emot att ge Nisse ett halvmediokert betyg. Men den här ölen lämnar inte så mycket utrymme för andra alternativ.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Andra recensioner:
Barken är sådär lagom nöjd.
Linderoth säger gilla!

PS PS PS. Ni vet väl att ni kan prenumerera på den här bloggrackarn? Längst upp i sidopanelen till höger. Bara att signa upp er. DS.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!