Bästa påskölen 2012 – Oppigårds Easter Ale

En gammal klassiker, såväl på bolagets hyllor som på de svenska påskborden. Oppigårds är en stabil spelare i den svenska ölbranschen och ibland kan jag känna att dom väljer det enkla alternativet lite för ofta. Man vet man får, så att säga. Mellanmjölk. Det var i en sådan bedömning vi landade när vi drack Winter Ale i julas.

Men påskölen då, sitter ni och tänker. Sticker Oppigårds ut näsan med denna? Det givna svaret är ju nej. Det är en öl som håller hårt i vägen som har lett till fantastiska framgångar, såväl i börsen som på recensenternas topplistor. Det är inte för inte som Oppigårds går hem i de svenska hemmen. De gör god, lättdrucken öl från Dalarna. Ibland är det inte svårare än så. I Easter Ale får jag tillstå att de har lyckats hitta en väldigt fin balans.

Enligt egen utsago har man valt att tona ner beskan och plocka fram mer av blommighet och citrus jämfört med Winter Ale. Jag tycker det gör susen, för att uttrycka mig kärnfullt. Beskan är fortfarande tillräcklig och en tydligare humlekaraktär ger ölen en snygg skjuts i munnen. När den dessutom kommer med en vacker, djupt rödaktig ton och ett aptitligt skum så måste man konstatera att den är riktigt trevlig att sitta och sippa på.

Oppigårds gör alltid bra matöl. Detta är inget undantag. Den går förmodligen till det mesta i köttväg, men är det påsk så är det och är det påsk så är det lamm som gäller. Drick den till en lammstek. Det smakar förmodligen utmärkt.

En halvliter får du för 26,50. Det skulle jag säga är ett hyggligt pris för ett bombsäkert kort från Dalarna. Precis som vanligt. Bättre än Winter Ale, men snäppet sämre än Happy Hoppy Easter. Så får det bli.

India Pale Ales slutbetyg:

(7/10)

Andra öldrickare som tycker till:
Danne har startat en helt ny blogg – kul! Han ger den en 8:a
5 torn från Fesketown och GP – recensenternas gullegris har gjort det igen!
Big beard beer blog (här måste man ju slänga hat ten så långt av man kan för bloggnamnet)är lite mer skeptisk.

PS PS PS. Ni vet väl att ni kan prenumerera på den här bloggrackarn? Längst upp i sidopanelen till höger. Bara att signa upp er. DS.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!