Bästa påskölen 2012 – Pumpviken påsköl

Nynäshamns ångbryggeri förknippar vi med sommarfin Landsortslager och bitig Bedarö Bitter. Inför och under årets påskfirande har vi möjlighet att köpa påskspecialaren Pumpviken Påsköl för 30 spänn på systembolaget. Men innan du gör det, vet om att det är en speciell öl.

På flaskan utläser vi att det rör sig om “en mild strong ale”. Den är “maltig och balanserad med torr avslutning”. Som vanligt med ölen från Nynäs är även denna opastöriserad. Ölen är bryggd med Maris Otter malt och tre sorters karamellmalt. Humlekryddningen består i Nugget, Challenger och East Kent Golding. Alkoholhalten: 5,8 %.

Under en ölprovarkväll kännetecknad av märkliga smakupplevelser inmundigades Pumpviken Påsköl någonstans mitt i. Den hörde definitivt till en av de större överraskningarna. Till att börja med handlar det om en mild och mycket söt öl, vilket kanske inte är det man i första hand förväntar sig. Vidare besjälas den av en speciell smak och arom som är… underlig, och tyvärr inte helt angenäm. Det drar övervägande åt potpurri och doftljusbutiker. Här finns blomster, honung och smör. Om det är din grej, så köp. Om inte, ja du fattar…

India pale ales slutbetyg:

(5.5/10)

Andra recensioner:

3/5 på Beersweden. (2010)
Lättare än det mesta som kommer från Nynäshamns bryggeri, menar gp.se. Betyg: 4/5. (2011)

 

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!