Gonzo – Flying Dog Brewery

Gonzo the great är en långnäst karaktär i mupparna med en förkärlek för att skjuta sig själv ur kanoner. Gonzo är också en kanonöl från Marylandbaserade Flying Dogs Canis Major-linje med high gravity limited releases. I samma familj ingår Horn Dog (barley wine) Double Dog (dubbelipa och humlebomb av rang) och Raging Bitch som är något så konstigt som en Belgian style American IPA och en av mina favoritöl. En rätt tung fyra alltså. Ingen har missat det genomgående hundtemat vid det här laget.

På Gonzo-etiketten hittar vi en bisarr figur med dödskallehuvud som håller sig för bröstet och viftar lite förstrött med en cigarill. Intill – en pratbubbla med texten: “Ok! Let’s party!” Ölen är en tribute till Dr. Hunter S. Thompson som föddes på 30-talet i Louisville, Kentucky (en fantastisk kulturstad värd ett besök – i mitt fall återbesök) och är grundaren till gonzojournalistiken – en stil mer fokuserad på journalisten och dennes resa än på det som studeras. Den är subjektiv, provokativ och förknippad med droger. Har du sett kultfilmen Fear and loathing in Las Vegas med Johnny Depp vet du vad det handlar om. Knasigheter, som din mormor kanske skulle ha sagt.

Gonzo är en imperial porter på 9,2 %. Färgen är svart och skumkronan brun. Första sniffen påminner mig om sån där lakrits som finns i tablettaskar i form av små parallellogram. Vet du vilka jag menar? De smakar tjära. Annars en del kaffe, apelsin och en god portion sirapsötma. Smaken är övervägande söt och övergår i en rustik brödighet, beska och alkoholhetta som är snyggt sammanvävd. Mot slutet blir det ganska ordentligt alkoholhett, vilket kan riskera att uppfattas som spritigt, eller bara magiskt perfekt när man är lite frusen och behöver få glöden tillbaka. Ska du para den med mat är det smakrik mat vi snackar om. Grillat, vilt och grytor. Funkar även utmärkt till mäktig choklad och lagrad ost.

Gonzo är en kraftig men bra porter. Jag var nyligen och köpte ett par flaskor till och har gömt undan dem i garderoben. De åker fram nästa gång det är dags att slänga in fear and loathing i DVD-spelaren, för den där helhetsupplevelsen.

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Andra recensioner:

Schnille och Schmak bjuder på en skön videorecension. Missa inte!
Enligt Ölhunden var Gonzo tidigare portad från bolaget på grund av sin slogan: “Good people drink good beer”. Moralpanik? 7/10.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!