Irish Cask – Innis & Gunn

Irish Cask är en specialöl (eller celebration ale) från Innis & Gunn. En skotsk stout lagrad på irländska whiskeyfat. Ölen väger in på 7,4 % och kostar dig 27 kr för 33 cl på bolaget, där den ingår i det tillfälliga sortimentet. Jag rekommenderar att du köper en innan de är slut. Av samma anledning prånglar jag ut den här recensionen i god tid.

Innan jag fortsätter är det på sin plats med en begreppsdefinition. På Irland och i USA skriver man “whiskey” och i Skottland “whisky”. Nu när vi är förbi den formaliteten: Jag var en gång på besök i den irländska whiskeyns högborg – Jameson-muséet i Dublin. Det var en underhållande tour som avslutades med en whiskeyprovning där Jameson ställdes mot det mest avskyvärda urvalet av whisk(e)y från resten av världen som du kan tänka dig. Bra PR. Jag köpte det rakt av och kom hem med en liter från taxfreen. Ungefär i samma veva väcktes mitt intresse för olika sorters whisky, som sedan dess stått under varsam vård av min käre far som är en stor whiskyfantast.

Irish Cask har lagrats i 60 dagar på fat som tidigare innehållit trippeldestillerad, irländsk whiskey. Det har gett ölen en viss whiskey-karaktär, men inte så mycket som jag hade önskat. Det finns mycket lätta fattoner i aromen, som annars innehåller en god portion lakrits och ingefära. I smaken finns endast en förnimmelse av fat, medan lakritssmaken blir ännu tydligare och helt tar över i eftersmaken. Ölen är relativt söt men nyanserad och välbalanserad. Beskan är lätt. Jag saknar ett tydligare whiskeyinslag och tänker att resultatet nog hade blivit mer intressant om ölen lagrats på hemmaplan, i de bourbonfat som den betydligt rökigare skotska single malt whiskyn normalt vistas i. Vill du ha en kontrast i det avseendet, en riktig whiskybomb, ska du om ekonomin tillåter prova Paradox Jura av BrewDog som Daniel förtjänstfullt har recenserat. BrewDog gjorde det enda rätta och höll sig på hemmaplan där den sanna whiskyskatten finns. Och en stor portion rök.

Vi bortser från att Irish Cask saknar en del av sin utlovade whiskeykaraktär. Betraktad som en klassisk stout är den riktigt bra. Med en lätt och frisk smak blir den ett starkt rekommenderat alternativ för dig som gillar Guiness och annat i den mildare delen av smakbarometern. Den kan också vara en väg tillbaka, hem, när du i din hedonistiska strävan druckit för många Yetis och Gonzos och övergått i en slags olustig dekadens och inte riktigt vet hur du kommer vidare i livet.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:

David och Fredrik saknar lite “oomph!”. 3,6.
Slitvargen Bark på ofiltrerat.se är positivt överraskad. Kul! 3,88 sillar.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!