Punk IPA – BrewDog Brewery

50 mil tvärs över Nordsjön. Det var resan som låg framför de vikingar som en gång begav sig från den skandinaviska halvön mot det förenade konungariket Storbritannien för att kassa in årslönen. För en del av alla dem som ankom öriket kan den första anhalten ha varit en liten stad som heter Fraserburgh (förutsatt att den fanns på den tiden). Den ligger nämligen på det skotska höglandets nordostliga kust, så nära oss skandinaver som man bara kan komma utan att doppa tårna i det oändliga blå. Kanske hade vikingarna vänt hemåt redan efter att ha plundrat Fraserburgh om staden då, liksom i dag, var hem åt BrewDog Brewery – det nyskapande bryggeri som med attityd distribuerar häftig öl till en stor del av världen. För vem hade inte velat fylla sin båt med fruktig punk?

Från BrewDog och Fraserburgh kommer Punk IPA – en stomme i bolagets utbud av IPA sedan länge tillbaka nu, och en alltid lika fröjdefull syn. Tillskottet av punk på burk, för en krona mindre, gör mig ännu gladare när vi nu närmar oss sommar, värme och kvällssol. Den blir ju lättare att ta med: Till parken, bryggan och klipporna.

Punk är en mycket fruktig IPA med en för den här genren ganska normal beska. Aromen är söt och frisk med dofter av citrus och nypon. Smaken har en lättare sötma, som snabbt följs av den härligt riviga beskan. Den är en smula metallisk men mycket välbalanserad och angenäm. Färgen på ölen och skumkronan är ljus. Till utseendet påminner den om en klassisk lager, men både arom och smak levererar så mycket mer. För smaken står humlesorterna Chinook, Simcoe, Ahtanum och Nelson Sauvin. Alkoholhalten ligger på 5,6 %. Receptet har nyligen uppdaterats, till det bättre enligt en snabb undersökning på olika ölbloggar.

Punk IPA är en av några sorter IPA som på senare tid fått mig att inse att jag föredrar den här typen av fruktigare, mer nyanserade ipor över den annars ganska vanligt förekommande Amarillo-näven i truten. Det är en öl som trots sin relativt långa tid på bolaget och Sveriges krogar fortsätter att vara god, intressant och aktuell. Så ta på er vikingahjälmen, låtsas att det är år 900 och ta er ner till bolaget för att erövra några flaskor, eller burkar.

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

Andra recensioner:

8/10 hos Ölhunden. Voff!
Burken får 4 av 5 pinnar hos Ölkutlur. “Munkänslan är medelstor”.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!