Anders Dubbel IPA – Eskilstuna ölkultur

Anders, denne Anders. Han har figurerat flitigt i den så kallade bloggosfären (allt är ju relativt, läser man mestadels ölbloggar så…) under de senaste veckorna. Alltsedan Eskilstuna Ölkultur hamnade i det finfina e-beställningssortimentet med möjlighet att beställa singelflaskor så har Anders Dubbel IPA runnit i var mans strupe tycks det. Detta är på alla sätt trevligt eftersom vi har att göra med en mycket trevlig öl. Men innan vi tittar djupare ner i glaset så ska vi gå rätt på pudelns kärna. Den första frågan jag fick av min vän Martin när vi testade den här ölen tillsammans var; vem är denne Anders egentligen? Svaret for ur mig lika snabbt som Neil Youngs fingrar far över strängarna: He’s the hurricane, from star to star, far across the moonbeam, I know that’s who he is..

Efter Annika blonde hade jag nästan räknat med ännu mer grummel här, men utseendet är inte desto mindre trevligt att titta på. Den bjuder inte på riktigt samma djup i färgen som vi ser hos många dubbla india pale ales, men väl en guldig aprikoston som känns färsk och värdig ett litet bryggeri med stora ambitioner.

Doften doftar enligt traditionellt DIPA-manér. Massor av fruktighet. En aprikos här, en citron där och så några svarta vinbär som grädde på skumtoppen. Skummet, ja. Det tar lång tid innan det sjunker och lämnar aptitliga rester på glaset. Jag får en känsla av att det inte runnit några flodvågor av vatten under broarna sedan vätskan som guppar runt i mitt glas hälldes ner i flaskan. Fräscht!

Smaken, då. Jo, jag tackar. Vi har ju introducerat begreppet mörtmun™, vilket antyder att munnen formas i en ring till följd av att kinderna dockar tungan, i sin tur till följd av att ölen är så att säga besk/välhumlad. Vill man slänga sig med en metafor kan man säga att Listerine är som en lätt smekning i jämförelse. Bryggeriet själva beskriver saken såhär: ölen är mättad med amerikansk humle över alla gränser, humlesorterna Pacific Gem, Columbus, Citra och Chinook har tillsatts i stora mängder under koket, därtill är ölen generöst torrhumlad.

Eftersmaken är otroligt lång. Den är så lång att det finns gott om tid för ännu en metafor innan det är dags att sammanfatta; man skulle inte kunna göra skillnad på grapefruktskal och råsocker i ett blindtest efter den här ölen. Å andra sidan, vem äter grapefrukt ihop med öl? Dessutom ska det tilläggas att styrkan i den här ölen till trots – balansen är god och jag tycker inte att den är i närheten av att flippa ut i ett okontrollerat humleinferno.

Ett litet minus blir det dock. Så ofta vi kan passar vi ju på att credda flaska och design. I det här fallet är det på låg nivå. Jag begriper att man vill hålla det hela lite bonnigt och enkelt sådär. Men den här flaskan ligger farligt nära att få projektet att kännas lite pajjigt. Med det sagt så studsar vi tillbaka till hyllningskören och konstaterar att helheten är väldigt bra och att Anders dubbel IPA står sig starkt i konkurrensen gentemot andra humlebomber.

For the record. ABV = 8,7 %. Drick den varsamt.

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Andras recensioner:
Ölkultur säger “en av de bästa diporna från ett svenskt bryggeri”
Full pott hos Helberg!

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!