Annika Blonde – Eskilstuna ölkultur

En belgare igen. Den här gången en blond ale, sprungen ur skapelsen från Interbrew som heter Leffe Blonde och som förmodligen halva landet har druckit vid det här laget. En belgare igen alltså… nu blir det stora sågen, va? Ja, det skulle man kunna tro. Men belgare betyder inte per automatik att det är dåligt. Det förstår ju vem som helst, om än man kan tro annat utifrån mina tidigare recensioner/metodiskt placerade sågningar av denna ölkategori.

Såhär är det. Till skillnad från mycket annan öl så spelar balansen en totalt avgörande roll och betyder så oerhört mycket för helhetsintrycket i de belgiska brygderna. För mycket sötma betyder dåligt betyg i min bok – sån är jag. Därför är det väldigt trevligt att kunna konstatera att Annika Blonde bjuder på en mycket balanserad skapelse. Rent av en av de bästa jag har druckit i genren.

Dricker den ja, det gör man snabbt. Annika Blonde går ner i samma takt som en lättare lager, men levererar betydligt mer i smak och eftersmak på vägen ner. När vi har den i munnen så känner vi sträva citrustoner och exotiska frukter. Det finns en sötma där, men den smeker bara lätt över tungan i vad som är ett angenämt bryt mot strävheten och den torra avslutningen. Enligt bryggeriet så ska det gå att finna en dos koriander mitt i allt detta, men den lyckas jag inte lokalisera.

Jag gillar det dimmiga utseendet som ölen bjuder på när vi slår upp det. Det ser sådär härligt ofiltrerat och färskt ut. Sammanfattningsvis kan man säga att det här är en öl som är tight och där smakerna är väl sammansatta. Den går knappast till historien som en minnesvärd brygd, men får du chansen att dricka den så tycker jag att du ska ta den. Istället för att sitta där hemma i soffan och dricka Leffes år efter år.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:
Barken lyfter på sin hatt och ger iväg 3,85
Ölhunden är också väldigt nöjd. 8 poäng!

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!