Bälgviken Pale Ale – Eskilstuna ölkultur

En amerikansk pale ale från Eskilstuna alltså. Av bryggarna själva beskrivs den såhär: “Bälgviken har en frisk och fruktig arom och smak av citrus och beskan är kraftig och hänger kvar länge i gommen”. Detta var den första öl de bryggde på Eskilstuna ölkultur innan de pinnade vidare och idag kan stoltsera med ett stabilt utbud. Efter att Systembolaget möjliggjorde singelbeställningar av öl från Eskilstuna räknar vi även med att kunna publicera recensioner av såväl Anders dubbel-IPA (vilken har hyllats unisont i bloggvärlden den senaste veckan) och Annika Blonde under veckan. Håll utkik!

Bälgviken pale ale har en skönt disig orange ton när du häller upp den i glaset. Väldigt fruktig när den möter näsan och fortsatt fruktig i munnen där både blommighet, apelsin och grapefrukt gör sig påtagliga. Humlesorterna i den här ölen heter Centennial och Fuggle och dessa har använts generöst. Det gör också att ölet avslutas med en lång, fint balanserad efterbeska. Jag gillar det torra i kombination med det blommiga, alla citrustoner och jag gillar att det tycks varit fullt fokus på att skapa något så banalt och samtidigt så svårt som en god, lättdrucken öl.

För vet ni vad jag tror? Jag tror att detta är en helt fantastisk sommaröl – en riktig törstsläckare som inte är överdrivet alkoholtät med sina 5,5 %. Så när du har stått i solen och svarvat på nån bräda, målat nån vägg eller klippt farsans gräsmatta. Och så sliter du av dig en genomsvettig t-shirt, kliver över tröskeln och in i köket. Längst in i kylen hittar du en Bälgviken pale ale. Du sätter dig i en av solstolarna som står på verandan. Du sitter i skuggan, men sommarbrisarna känns ändå svalkande och i solskenet vibrerar luften. Du öppnar din Bälgviken och just där och då så smakar öl tamejfan så jävla gott som öl kan smaka. Det lovar jag er. Jag kommer att vänta in rätt ögonblick för att pröva den här hypotesen i sommar.

Väldigt imponerande må jag säga. Jag har några sommarfavoriter sedan tidigare. Men jag vettefasen om denna inte knockar det mesta. Detta ska ju givetvis verifieras i verkligheten, men låt mig sätta ett preliminärt betyg. Och låt mig ta i från tårna; Å T T A!

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Andra recensioner:
Ölahunna hajade inte doften.
Barken är uppe och betygsätter på ovanliga höjder.
Ett ölsällskap från Eskiltuna säger väl godkänt.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!