Bästa påskölen 2012 – Raasted Forår

Forår är årets påsköl från danska bryggeriet Raasted. Det är en snygg rackare som vi slår upp i glaset; färgen liknar mest ljus kola och körsbärsträ och snabbt reser sig en stadig, beige-vit skumkrona. När bubblorna så småningom sjunker ihop hänger en portion av dem kvar på glasets innerväggar. Forår är danskarnas ord för vår och det är vårens dofter vi andas in – blommor och spirande grönt. Smaken är humleintensiv och vi hittar toner av sötlakrits, bröd, grapefrukt och kryddor.

Raasted har bryggt öl sedan 2005. Det kan tyckas vara en kort tid om man jämför med de anrika bryggerierna, men de ska för den skull inte underskattas. På 2011 års upplaga av öl- och whiskeymässan kammade man hem hela 3 guldmedaljer i olika ale-kategorier.

Den danska våren är lika vacker till sitt utseende som i sin arom och smak. Den är välbalanserad och har en markerad beska som stannar kvar länge i munnen. Smaken är imponerande stor för en öl som har en alkoholhalt på blygsamma 5 %. Den här kommer att passa många och till många delar av påskbordet – sill såväl som lamm. Den gör sig alldeles utmärkt på egen hand, dessutom. I ölen hittar vi pale ale-malt, lite karamellmalt samt humlesorterna Cascade och Amarillo.

Raasted forår ingår i systembolagets påskölsortiment och hör till en av de bättre vi har provat i årets utbud. För 24 kronor får du en öl som förtjänar sin plats på påskbordet. I skrivande stund finns det gott om dem kvar på monopolets hyllor, så vad väntar du på?

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

Och så här tycker våra kompisar:

Hos humligheter är man skeptisk. 5/10. Agree to disagree!
“Gott och mättande till den feta laxen.” 4 fyrbåkar av 5 från Thomaz på GP.se.

 

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!