Brakspear Triple Apr05

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Brakspear Triple

Brakspear Triple är en strong ale från England. Den bryggs i Witney utanför Oxford på Wychwood brewery, bryggeriet som också förser systembolaget med den stadigvarande Hobgoblin. En flaska på 500 ml kostar dig 28 spänn.

Trippeln är tre gånger humlad, tre gånger jäst och bryggd på tre sorters malt. Vilken humle som använts för smaksättning är dock oklart. Ölen bryggs med en process som kallas double drop, som i all enkelhet handlar om att ölen jästs två gånger, följt av en tredje gång på flaska. Bryggningsmetoden sägs ge ölen en unik karaktär. Alkoholhalten ligger på 7,2 %.

Vi har lockats av en nyhet på hyllan. Vi har betalat 28 kronor. Vi har tagit den med oss hem och vi har slagit upp den i ett glas. Till färgen är ölen som mörk sirap eller bärnsten. Ett smutsvitt skum toppar av skådebrödet, men sjunker snabbt ihop och lämnar få rester på glasets kanter. En upphällningsinstruktion på flaskans baksida säger att vi kan välja att dricka ölen “cloudy”, eller vänta och låta sedimenten lägga sig för att få en klar öl. Något sediment står inte att finna, och eftersom vi aldrig gillat tålamod dyker vi ner med näsan först!

Det är nu vagnen vänder på krönet och får en jäkla fart i fel riktning. Ölen är jästig och doftar mest av övermogna päron och äpplen. Bortom det dåliga finns en angenäm fatarom samt sirap, plommon och druvor. Men värre blir det när vi smakar. En lätt rökighet går att ana, men också en påtaglig spritighet. Systembolagets hyllskyltning lockar med löften om en stadig beska, men den verkar ha skolkat. Ölen saknar fyllighet och är istället tunn och avsalgen. Den dominerande smaken är övermogen frukt.

Vi vill inte verka kategoriska och orättvisa, så vi ska säga något positivt också. Ölen är ganska alkoholstark, vilket snabbt försämrar omdömet. Efter ett tag smakar den inte fullt så illa!

Vi tackar för oss, släcker lyset och stänger dörren på vägen ut. Välj en annan öl bland alla dem som som vi har recenserat här på bloggen, ja vilken som helst, så har du gjort ett bättre köp. Bedarö Bitter från Nynäshamns ångbryggeri till exempel, som kostar dig exakt lika mycket och är en fantastisk öl.

Summa summarum: Undvik!

India pale ales slutbetyg:

(3/10)

Andra tankar:

För lätt för sin stil, tycker Bark på ofiltrerat.se. Betyget? 3,85 av 5 möjliga.
Bättre efter ett par år på hyllan tror ölsvammel, som ger 3 av 5.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!