Mix – Brewdog

Efter förra årets succé med mixpacket IPA is Dead så kör Brewdog nu ett nytt mixpack som kort och gott heter Mix. Mixen består av en Amber ale, en IPA, en jäkligt knepig ale och en porter.

5 am Saint

Brewdog - 5am saint5 AM saint är en “iconoclastic amber ale” eller om man så vill en red ale som väger in på 5%. Den har en fin bärnstensfärg och bjuder på en riktigt bra doft med mycket exotiska frukter och humle. Smaken är liksom doften fruktig och fin med en viss humlebeska som dock försvinner ganska snart. Tyvärr lever inte smaken riktigt upp till den fina arom som doften lovade, det är lite tunt och lite smakfattigt men samtidigt är den fint balanserad och jag kan utan tvekan tänka mig att dricka ett par stycken. Det är ingen bomb på något vis det här utan snarare en välbalanserad fin öl.

Dogma

Brewdog - DogmaEnligt Brewdog själva en “Heather honey infused ale”. Bryggd med guarana, vallmofrön och kola. Efteråt har man tillsatt skotsk honung. Doften lovar mycket och min första reaktion var att satan i gatan, nu har dom hittat på nåt jäkligt bra här. En jäkligt speciell öl med mycket smaker som dröjer sig kvar i munnen långt efter första klunken. Men efter några klunkar tar spritigheten över och det hela känns ganska platt. Hade man lyckats pumpa upp alla de andra smakerna och hålla nere spritigheten hade det här varit en riktigt bra öl. Nu blir det några väldigt spännande munnar och sen känner man sig mätt på spritigheten.

Chaos Theory

Brewdog - Chaos TheoryIPA-inslaget i mixpacket och enligt Brewdog själva en “predictably random ipa”. Jag vet inte vad man ska läsa in i det men en sak är säker. Det här är en riktigt bra IPA. Kaoset som utlovas av namnet lyser med sin frånvaro men istället får vi en jäkligt balanserad öl som inte känns som en typisk Brewdog-öl. Jag blev riktigt överraskad över smaken på denna, jag hade förväntat mig en riktig humlebomb men fick istället antagligen den mest balanserade IPA Brewdog har gjort. Hade denna funnits att köpa på bolaget bara den här hade jag utan tvekan köpt på mig ett gäng.

Alice Porter

Brewdog - Alice PorterFör att avsluta kvällen/mixpacket har vi givetvis en porter för att knyta ihop det hela. Brewdog beskriver detta som en “Renaissance baltic porter” och med det menar man alltså att den är lite starkare än en vanlig klassisk engelsk porter samt underjäst som en lager. Smakmässigt så har vi toner av choklad, röda bär och en touch av kaffe. Det här är en bra avslutningsporter. Den är inte på något vis lika fet och kraftfull som en Yeti eller en Rip Tide men den smakar helt ok. Det här är dock inget som jag hetsar upp mig över och om jag stod i valet att köpa denna eller Rip Tide från Brewdog hade jag utan tvekan köpt en Rip Tide alla dagar i veckan.

Summering hela paketet:

Det här är ett jäkligt roligt grepp och jag gillar konceptet att köpa ett paket att avnjuta under en kväll. Jag missade tyvärr förra årets IPA is Dead paket men jag tror att det jag framför allt attraheras av i detta paket är att det är fyra olika öltyper. Däremot måste sägas att jag är lite besviken på innehållet i paketet, Chaos Theory har jag hyllat ovan och 5am Saint var riktigt fin men jag är lite besviken på Dogma och Alice Porter. Det är två helt ok öl men i och med att Brewdog konstant levererar så pass bra öl så är ju förväntningarna högt ställda.

Jag vill dock passa på att uppmana fler bryggerier att släppa tematiserade mix pack. Tänk er till exempel att Sigtuna jobbar vidare med sin hyllning till östkusten som påbörjats med East River Spring Lager och East Coast IPA och kompletterar dom med en bra stout och en amber ale. Där har vi ett mix pack jag skulle köpa.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Micke

Om Micke

Tycker att Nøgnes IPA är den bästa öl som någonsin gjorts tillsammans med Mohawks Extra IPA. Humlebomb? Ja tack!

Läs fler inlägg jag har skrivit!