Mohawk Extra India Pale Ale

När man recenserar en öl som man håller nära hjärtat vill man att den recensionen ska bubbla av kärlek. Man vill att den ska svämma över av superlativ, att smakexplosionen ska gå genom skärmen och att man lyckas göra ölen den rättvisa den förtjänar. I min lilla (men ack så viktiga) ölvärld så är det Mohawk Extra India Pale Ale som är ölarnas öl. Jag drack den för första gången på nyårsafton 2010. Sedan dess har jag druckit många (imperial) india pale ales, men jag väntar fortfarande på att dricka en IPA som är bättre än denna.

Det finns en fin korrelation mellan namnet Mohawk, Stefan Gustavsson och smaken, stilen och sättet som präglar Mohawk Brewing. För det har ju runnit en del vatten under broarna sedan David Beckham gjorde mohawk-frisyren mainstream och begreppet mohawk tycks ha återvunnit någon slags underground-attityd. Det här gör sig särskilt påtagligt i den här extra IPA:n som snarare förmedlar känslan som i en tidig 80-talsposter med James “Clubber” Lang, än att vara en trevlig trendöl småbarnsfarsorna står och bubblar över vid grillen. Den här ölen sveper liksom in och kör över allt du har i munnen på det gamla hederliga sättet, utan krusiduller och utan omsvep. Likväl så har den blivit en försäljningssuccé på Systembolaget.

Som ni förmodligen känner till (eller i annat fall begriper) så är det mycket stora mängder humle i den här ölen. Om vi ska förklara på “Clubbers” vis så kan vi säga att dofterna släpper iväg några hårda jabbar, den första fruktigheten i dofterna träffar tungan som en uppercut innan hela smakresan avslutas med en klockren vänsterkrok sprängfylld med russin, citrus och en perfekt avvägd beska som sätter fejset i en stadig och bestående mörtmun™.

Den här ölen är kronan på vilken ölkväll som helst. Den är drottningen som du somnar ihop med och den är prinsessan som du vill ha tillbaka på samma gång. Världen vore en upplevelse fattigare om du inte dricker den här ölen innan du dör.

India pale ales slutbetyg:

(9/10)

Andra recensioner:
Schnille och Schmak tycker den är tokgod 
Barken är ganska nöjd, men hade högre förväntningar
Huit points från Ölhunden
Höga, höga betyg från BeerSweden
Mickes humligheter snålar och ger bara en sjua
Humligheter tycker samma som Ölhunden – 8/10

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!