Raven Black IPA – Thornbridge Brewery

I en sån där bar som inte finns längre, där cigarrettröken ligger som en tät dimma och där Judy Garland sjunger ”come let’s mix where Rockefellers walk with sticks”. Där rock och hatt bärs framför basketskor i tyg och där prickigt på höga klackar dominerar dansgolven. Jag tror att Raven Black IPA hade platsat där. Jag tror att Don Draper hade tyckt om den. En typisk kostymöl på amerikanskt vis (det engelska ursprunget till trots).

I glaset är den lika elegant som Frank Sinatra i kostym. Den bjuder oss en djupt mörkbrun färg som gränsar till svart. Jag gillar att skummet är högt och klibbigt. Det ger intryck av ett öl med mycket karaktär.

Svart IPA i termer av populärkulturell 50-talsikon? James Dean, typ. Busig och rebell under ett välvårdat yttre. Svarta IPA:s blandar upp och trollar med våra sinnen på samma sätt. Vi får choklad och citron på ett sådär rostat sätt som brukar utmärka en stout eller en porter.  Men väl i munnen hittar vi ofta även en stor fruktighet som är tuffare att lägga märke till i doften. Så även hos Raven Black.

Ölet är välhumlat, men inte på något sätt åt det extrema hållet. Jag måste faktiskt, helt och hållet utan att vara negativ, hävda att detta är en ganska lättdrucken öl. I synnerhet för att vara en svart IPA. En sån typ av öl som man börjar med på nyårsafton eller inför en bättre festkväll. När man kommer ut ur duschen, knäpper skjortan och knyter flugan.

Om du vill kasta tider som har svunnit bakom ryggen och lira lite mer kontemporärt kan du kasta på dig tweedkostymen, söka upp nåt souljazzigt på Spotify och dricka den ihop med pannbiffar och mos på potatis och palsternacka. Det gjorde jag. Det gick alldeles strålande bra.

Nördinfo: Bryggd på Nelson Sauvin, Centennial och Sorachi Ace i humleväg och Maris Otter, Black och Chocolate Malt i maltväg. ABV: 6,6 %. Kostar 47 kronor på Systembolaget.

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Andra röster om samma öl:
Ölhunden glädjeylar
Humligheter tycker den är lite väl kostsam

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!