Slussvaktaren – Strömsholms brygghus

Om det här hade varit en mustaschblogg hade Dan Sederowsky på Strömsholms Brygghus varit topprankad. Jag minns när jag såg honom på SBWF första gången. Det kan måhända ha varit en lika stor anledning att besöka bryggeriets monter som att de hade erövrat en rad nomineringar för sina öl. Jag drack inte Slussvaktaren den gången, men jag dricker den nu.

bryggeriets webbsida går det att läsa att man har “V R Ä K T i humle”. Det är ingen överdrift. Ölet är lättdrucket som en lager, men humlefriskt som en hel humlegård. Ambitionen sägs vara att göra ett fullgott komplement till en stor stark. Man ska kunna dricka ett par stycken samtidigt som det ska smaka gott. På den första punkten levererar den här ölen. 4,5 % är alldeles lagom för en sällskaps-/sommaröl, men när det gäller den andra punkten och smaka gott förutsätter det närmast en särskild fetisch för humle. Ni som har läst våra inlägg under en tid vet att vi lever farligt nära en sådan fetisch, men detta är lite väl. Det är liksom nyskördat gräs och hö och papper hela vägen från doft och ner i strupen.

Jag hade gärna haft lite mer balans i det här och önskar mig lite mer fruktighet i smakerna. Dessutom tycker jag den är väl besk och lång i eftersmaken för att kunna titulera sig en lättdrucken umgängesöl. Det är inte dåligt men det finns bra många konkurrenter i samma segment som jag dricker framför denna.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!