Thornbridge – Bracia Apr28

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Thornbridge – Bracia

Ingen Bracia, skrev Manker i en kommentar när vi redovisade våra inköp efter det senaste släppet på Systembolaget den 4/2. Så kunde vi ju inte ha det. Vi gick och köpte två flaskor, varav vi poppade en och la ner den andra i källaren. Att vi hade att göra med en originell öl uppenbarade sig redan i själva uppenbarelsen; flaskan såg ju mer ut som en vinflaska. Vi dömer inte den som förväxlar den med till exempel en Rioja. Komplexiteten på utsidan visade sig leva vidare även på insidan. Här kommer våra enkla funderingar.

Hos importören Galatea får vi lära oss att Bracia är det keltiska namnet för en ölbrygd gjord redan på järnåldern. Söker vi oss djupare in i järnåldern förstår vi snabbt att på den tiden var det åker och jordbruk som gällde. Måhända är det en ledtråd in i doftbilden som präglar Thornbridge Bracia, nämligen en blandning av hö, rök, Per-Ola när han kommer in från stallet och ett dräktigt sto. Men där finns även de klassiska dragen som präglar en chockladstout.

I fråga om smak så smakar den inte som något annat. Vi brukar försöka göra en benchmark för att ni ska ha något att relatera till, men det har vi svårt att göra med Bracia. Det tar en bra stund innan vi ens kan sätta fingret på vad det är som ligger och skvalpar i munnen. Det  finns en viss fruktighet och låter man den ligga kvar i munnen ett tag dyker det upp något som liknar kaffe. Möjligen finns det även en touch av vanlij i den tidiga smaken. Komplext? Jo, tack.

Minns ni Cassius Clays klassiska taktik i titelmatchen med George Foreman i det som i folkmun kallas för “Rumble in the jungle”? Clay bjuder in och tröttar ut Foreman innan han går på knock i åttonde ronden. Bracia jobbar ungefär på samma sätt. Det är runt och mjukt och silkesvantar och Bambi-gulligt till en början. I de senare smakerna trycker den på och på vägen ner gör sig alkholhetten (lite för mycket) påmind.

Den här ölen hittar nya dimensioner hela tiden. Det är ett spektrum av dofter och smaker som är oerhört imponerande i sig. Vi tror att den blir ännu bättre om vi låter den ligga ett tag. Därför reserverar vi några poäng i ett premlinärt betyg.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra skribenter tycker och tänker:
Ölhunden är nöjd och ger höga åtta.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!