Yeti – Great Divide

Imposing. Untamed.

Så sitter man här, kvällen efter kvällen innan som var en intressant kväll på många sätt. Inte minst för att vi stiftade bekantskap med Bigfoot från Sierra Nevada, en barley wine style ale på tunga 9,6 % och ett riktigt angenämt monster. Men ikväll är en annan kväll och vid vår sida står ett nytt monster. Medan Bigfoot enligt sägnen har sin hemvist i de amerikanska urskogarna, kommer kvällens gäst från den tibetanska högplatån. Vi ska tala om Yeti – snömannen.

Yeti är en imperial stout från Great Divide Brewing co. Bryggeriet hittar vi i Denver, Colorado – USA:s geografiska mittpunkt. Den är den enda ölen från Great Divide som ingår i Systembolagets fasta sortiment, och utbudet av amerikansk ale på systembolaget är, som bekant, tyvärr ganska dåligt. Men vi är tacksamma för det vi får. Särskilt i det här fallet, vilket recensionen kommer att visa. Ölen har vunnit tre olika priser på Great American Beer Festival.

Yeti kostar 32 kr för 355 ml, ligger på 9,5 %, och kommer paketerad som en inkarnation av hiking bland gigantiska redwood-träd i en amerikansk nationalpark. Etiketter av hög kvalitet, i olika nyanser av brunt och med skön typografi. Man blir sugen på att snöra på sig kängorna, packa en ryggsäck och ge sig ut med gryningsljuset för en heldag i naturen.

Men nu ska vi ju dricka öl, gå på promenad får vi göra senare. Kapsylen flyger av och vi slår upp vad som ser ut som ett svart hål, som intressant nog genast sprider en arom av vetelängd i hela vardagsrummet. Likt en skogschampinjon ploppar upp ur den fuktiga myllan reser sig en nougatbrun skumkrona av medelstora bubblor ovanpå det svarta. Den sjunker ihop lite men kommer till ro med ungefär en halvcentimeter kvar. Det är svårt att inte uppskatta det majestätiska mörkret.

Vi vet vad vi i normala fall har att vänta av en stout i doftväg och Yetin gör ingen besviken. Tvärtom. Aromen är grov och fin – här finns kanel, ingefära, mörk choklad, vört, lite kaffe och slutligen lite alkohol.

Men smaken är ändå det som tar priset. Vi hade kunnat sväva ut i hyllmeter av smäktande prosa, men nöjer oss med att säga den enkla sanningen: Yetin är intensiv och den flätar perfekt ihop vardera mäktig sötma, syrlighet och beska på ett sätt som man sällan får uppleva. Den är en resa för sinnena.

Och det är en resa som pågår länge. Riktigt länge. För en enda Yeti kan hålla dig sällskap i upp till två timmar. Vill du så kan du para den med grillad mat, smakstark ädelost eller choklad.

India pale ales slutbetyg:

(9/10)

Andra recensioner:

En av Ölhundens personliga favoriter – 9/10.
“Minst lika god som en hundvalp är söt” – Ölrådet.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!