#500 – Nøgne ø

Kong Harald V

Kong Harald V

Nøgne ø är ett legendariskt bryggeri i Norge värdigt att vara självaste kung Haralds hovleverantör av öl. Med stor experimentlusta, en ödmjuk inställning och udd i bryggningen leverar de allt från starkt uppskattade klassiker med fantastisk balans till rena fantasiskapelser – som Underlig jul.

#500 är en fest straight out of Grimstad, en tillställning i form av en imperial IPA till ära av bryggeriets femhundrade omgång öl. I en stilfull inramning av silver och svart förkunnas att bryggmästaren dagen till ära, då #500 bryggdes för första gången, bar kostym och att teve var där och filmade. Man förstår att det var ett speciellt ögonblick.

Den här ölen är bryggd på fem sorters malt. Kryddningen i kalaset är humlesorterna Chinook, Simcoe, Pacific gem och Centennial. Den är dessutom brutalt torrhumlad med Nya Zeeländska Nelson Sauvin. Resultatet? Ett sprakande energiknippe med en alkoholhalt på 10 procent och nästan övermäktiga 100 IBU (ett mått på beskhet). Ölen kan lagras åtminstone i upp till fem år.

Till utseendet har vi något som liknar ljus bärnsten eller sirap med ett lite lätt beigevitt skum. Det är ett fint skådebröd. Aromen bjuder på massor av humle och fruktig citrus, med löfte om en stadig beska. Mäktig i sådan utsträckning att det eliminerar risken för spritighet, trots den höga alkoholhalten. Faktiskt liknar aromen den vi hittar hos Brew Dogs Punk IPA, men med en betydligt större intensitet. Allra mest framträdande är apelsin och grapefrukt.

Smaken är ett epos. Försiktigt rund och söt i början, för att sedan slå om i en syrlighet och rejäl beska som härjar runt som ett fälttåg i munnens bakre vrår. Så lång, så kraftig och så intensiv! Efter vad som känns som en evighet stannar framförallt en skön alkoholvärme kvar i svalget och ett beskt bett i kinderna. Räkna med mörtmun™.

Här har du en extrem IPA från Nøgne ø som är väl värd att prova. En varning ska vi dock utfärda: Räkna inte med att meningsfullt kunna dricka något annat efteråt.

India pale ales slutbetyg:

(8.5/10)

Andra recensioner:

“Ta god tid på dig för att njuta den här ölen för det är den sannerligen värd!” Kloka ord från FoodieYuko.
Ett praktexempel på modern aggressiv och svulstig imperial IPA menar Ölhunden. 8/10.
Bättre när den är färsk, tycker Humligheter. 8/10.
En bra dubbel-IPA, tycker värmlänningarna på Ölkultur. De borde ju veta, som bor så nära. 3,9/5.

 

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!