Amager Hr. Frederiksen (Swedish Red Wine Edition) – Amager Bryghus

Den här ölen med det sällsynt långa namnet dök upp på Systembolaget den 2:a maj 2012. Eftersom vi är en tämligen seriös tidskrift gör vi en tämligen seriös research av de öl vi ämnar att dricka. I synnerhet de som bara flyktar förbi Systembolagets hyllor för att sedan försvinna igen. Sedermera hamnade den här brygden i vår skottglugg och synades noga i sömmarna. För alla er som har googlat och läst på samma sätt som vi har gjort är det inte svårt att förstå att våra förväntningar var högt ställda. Men dessvärre tycker vi inte att priset står i en särskilt vettig relation till vad man får för pengarna.

Därmed inte sagt att det finns delar i den här upplevelsen som är överväldigande. Nämligen dofterna. Det luktar bränt, rökigt och med en touche av rostad malt och valnötter. Framförallt luktar det oerhört mycket och ovanligt starkt. Den med känsliga näsväggar skulle tror nog att näshåren ska trilla av. Den som röker kan prova att sätta tre cigg i käften och dra ett väl tilltaget halsbloss. Ungefär så. Ni vet, den där doften som bubblar fram när man värmer upp socker? Den hittar ni också i den här ölen.

Smaken däremot, den ligger närmare raka motsatsen till överväldigande. Om än det inte är ett självändamål att allt måste vara så jäkla ända in i kaklet imperial måste det ju levereras bättre än lite rök och lite surt. Kroppen är jättetunn och det där halvdassiga rödvinet som ligger och skvalpar i de sena smakerna blir ett störande inslag snarare än en eftersmak som förstärker helhetsintrycket. Den gemensamma känslan hos redaktionen är ett billigt bag-in-box-vin som stått framme i två dygn, kryddat med lite kolsyra.

Riktigt pissig business. Du kan köpa ett riktigt hyggligt rödvin istället för att sitta och hälla ner detta i halsen. Vi har ju alltid stora förväntningar på den här typen av öl (pre och post research) och i normala fall så kan man resonera som såhär; smakar det så kostar det. Innovation är alltid bra, men detta känns mer tafatt än experimentellt.

Ölet finns hos vinkällarbutikerna och när detta skrivs är det gott om flaskor kvar. En flaska om 25 cl kostar 79 kronor. ABV = 10,5 %. Your choice.

India pale ales slutbetyg:

(4/10)

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!