Bigfoot 2012 – Sierra Nevada

En påbörjad Bigfoot-tatuering

En påbörjad Bigfoot-tatuering. Somliga gillar ölen väldigt mycket!

Bigfoot från Sierra nevada är ölvärldens Helena av Troja. Till dags dato kanske den vackaraste ölen som vi har lagt ögonen på. En vätska i flera nyanser av rött och orange med ett slags eget inre ljus. Slå upp den i ett kupat glas och håll upp den mot solen eller en öppen eld och njut av föreställningen. Skumkronan är vit och fluffig.

Kanske inte lika vackert men ändå talande, till höger, en påbörjad tatuering som leder i bevis att det här är en öl med en stor plats i mångas hjärta – på grund av sin kvalitet och sin varaktighet. Kanske också på grund av sin extrema karaktär. Ölen är en säsongsöl och har funnits i flera decennier, och den går åt snabbt när den når sina återförsäljningsställen.

Framför oss har vi årets utgåva av denna barley wine style ale på 9,6 procent. Etiketten visar hur en person i sällskap av sin motvilliga åsna följer Bigfoot i spåren, som står och lurar i skogen.

Vi slår upp ölen i ett glas och möts av klassiska men också synnerligen intensiva IPA-dofter, men där finns även en tydlig rödvinskaraktär och doft av olika röda bär, till exempel körsbär och röda vinbär. Den sticker lite i näsan.

Smaken är mycket kraftig, låt oss slå fast det. Den har en utpräglad sura bär-beska och en pepprighet, men är samtidigt rund och söt med en markerad alkoholhetta (kanske lite väl mycket?). Det är en mycket god öl, men den kräver tid att dricka och är inget för mespottor.

Gör sig finfint på egen hand eller i kombination med starka smaker. Se till att köpa minst två – en som du dricker här och nu och en som du öppnar om ett år eller två. 30 kronor flaskan får du betala, och det är den värd.

Sammanfattningen: Bigfoot är en öl med kontraster. Klassiskt elegant. Rå i smaken. Sofistikerad. Mäktig.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:

Prova gärna att lagra för en annorlunda upplevelse, menar Ölkultur. 4,1/5.
Ölhunden ger 2011 års utgåva 9/10. Ett välgjort öl med en beska som ställer krav på den som dricker det, menar han.
Mastodont-Barleywine” som får 4,5/5 på buteljerat. Bra sammanfattat!

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!