Gärna ölentusiasm – men till vilket pris? May15

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Gärna ölentusiasm – men till vilket pris?

DN:s artikel om tidningens nya ölkrönikör Sanna Blomquist har snabbt blivit en het potatis bland ölnördar och ölentusiaster. Artikeln dumförklaras, Sanna Blomquist dumförklaras och nu har hela ölindustrin tydligen tagit ett steg tillbaka. För vår del tror vi att en relativt okunnig ölskribent på DN gör mer för mikrobryggeriernas framfart än vilken nördig ölbloggare som helst. Det gäller liksom att att börja i rätt ände om man ska odla ett djupare intresse. Eftersom den extremt stora majoriteten fortfarande helst dricker burklager från Sofiero, Pripps, Carlsberg eller Norrland verkar det ju vettigt att snacka på mottagarens villkor.

Låt oss gå igenom de delar av artikeln som har vållat debatt (med artikelcitaten i grå ruta):

Varifrån kommer intresset för öl?

– Jag är absolut ingen ölnörd. Jag var väl som många andra, jag drack lager och tyckte det var lite läskigt med mörkare öl. Ända tills jag gick min sommelierutbildning och fick prova massor med ölsorter och upptäckte att mörk öl inte alls är så där bitter och besk som jag föreställt mig. I stället var den otroligt fruktig, lättdrucken och superbra att kombinera med mat. Särskilt bredden på användningsområden fascinerade mig. Öl är inte alls lika komplicerat som vin. Det finns färre parametrar. Det handlar om alkohol, beska och lite sötma.

Vår kommentar: En banalisering, förvisso. Men mer viktigt med utgångspunkt i den vanliga lagerdrickaren är den andra och den tredje meningen. Det är dessa som gör skillnad och som gör att folk vågar prova. Och de som vågar och tycker att öl verkar spännande upptäcker förmodligen relativt snabbt att öl som dryck är betydligt mer komplex än vad som sägs i citatet.

Ölintresse är ju något som fått en manlig prägel, i ordets mest frimärkssamliga bemärkelse. Hur beter du dig för att göra öl mer tillgängligt?

– Man måste börja med att använda ett språk som folk förstår. Öl förknippas med märkliga humletyper och bryggningsmetoder som är svåra att förstå för en vanlig konsument. Ölnördarna är grymt duktiga på alla dessa termer. Jag kan inte en tiondel av de termerna.

Vår kommentar: Vi tycker att detta är en vettig utgångspunkt. Det finns en publik för ölnördarna, men det är en nischpublik. I DN:s uppdrag ligger det att hitta en betydligt bredare publik än så, oavsett om ämnet är öl eller något annat.

Har öl lägre status än vin?

– Ja. Det är så mycket runt omkring det här med vin. Du kan dekantera vinet, det är fina vinglas och ofta öppnar man en flaska vid ett festligare tillfälle. Öl går snabbt. Man dricker ofta direkt ur flaskan eller burken. Det spelar mindre roll om det är måndag eller fredag.

Vår kommentar: En plump generalisering, men hon beskriver ju en stereotyp uppfattning när hon säger att öl har lägre status än vin. Och detta råder det väl inga större tvivel om, även om det ska tilläggas att ölen har gjort stora statusmässiga framsteg de sista åren. Och fastän vi ölnördar sitter och njuter av våra öl och diskuterar dofter, smaker och nyanser så dricker ju alltjämt de allra flesta öl på det sättet som hon beskriver. Att döma av vad som framkommer tidigare i artikeln är det något hon önskar ändra på.

***

Slutkommentar: För vår del är det inte viktigt om ölskribenten på en av Sveriges största tidningar är nörd eller inte. Det är snarare en rimlig målgruppsanpassning av tidningen att välja en skribent som inte skriver på en såpass initerad nivå som vissa ölbloggar. Därmed inte sagt att ölentusiasterna inte behövs. Det gör dom. Men lyckas dom stora medierna skapa ett intresse så är jag övertygad om att det intresset i slutändan landar hos någon av oss som tycker att öl och bryggarkonst är precis lika komplext som vilket vin eller vilken vinproducent som helst.

Redaktionen

Om Redaktionen

Redaktionen består av Daniel, Micke och Johannes. Det här inlägget har vi förmodligen knåpat ihop tillsammans.

Läs fler inlägg jag har skrivit!