Göteborgsporter – Oceanbryggeriet

Lilla London. I mytbilden av den klassiska göteborgaren lever förmodligen fler fördomar än det finns göteborgsskämt. Likväl är det omöjligt att undgå sådana myter i skildringar av så gott som allt som har med staden att göra. Inte minst göteborgarna själva främjar ju en sådan utveckling.

Mot bakgrund av detta och för att vi så gärna sprider myter vidare har det blivit dags för oss att berätta varför Göteborgsporter passar så bra ihop med feskar-Glenn på trålen samtidigt som han stryper sin sill, sjunger Internationalen och petar upp en Göteborgs rapé under läppen. Eller innan direktör Volvo-Glenn ska gå på ett viktigt möte eller bara när han sitter hemma och drömmer våta drömmar om sena sommarnätter på Marstrand och räkbomber på Smögen. Eller när IFK-Glenn står på Avenyn i blåvitt och skrålar med i Snart skiner Poseidon innan hen beger sig till Gamla Ullevi. Eller när knegar-Glenn kommer hem från varvet, sätter sig i soffan och applåderar Stefan Löfvéns senaste utspel i Rapport. I korta ordalag; det har blivit dags för oss att berätta varför Göteborgsporter går hand i hand med alla delar av det göteborgska vardagslivet.

Porter i sig självt är en öltyp som spänner över hela den politiska vänster-till-höger-skalan. Den kan vara tjänstemannamässigt elegant och gör inte bort sig i de fina salongerna, samtidigt som den kan vara skitigt svart och hålla ställningarna i en mer utpräglad pubmiljö. Göteborgsporter är inget undantag. Den är kolsvart i färgen och kommer med ett imponerande smakspektrum, samtidigt som den är lättdrucken. Vi hittar lite kaffe, lite chocklad, en rätt skön syrlighet och en hyggligt påtaglig beska. Med utgångspunkt i egna preferenser upplever vi den som något tunn i kroppen och något kort i eftersmaken. Mer krämighet hade gjort detta till en mer angenäm helhetsupplevelse. Men för den som föredrar lättdrucket eller som prövar porter första gången är detta en utmärkt brygd.

Ett vackert avslut på detta vore ju att runda upp det hela med ett hällregn, snålblåst och några sköna Göteborgsskämt. Men den här gången nöjer vi oss med att konstatera att västkustens bryggare har visat sig från en bra sida. Och att vi förmodligen kommer att titta djupare in i Oceanbryggeriets repertoar framöver.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:
En bra standardporter säger Ölhunden.
Barken har ju givetvis svept i sig denna.
Helberg dricker ihop med chocklad.
Öljuntan är lite roliga och tycker den luktar nyrenoverad och fuktig källare.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!