Lost dog – Brewdog brewery

Det finns de som påstår att Brewdog har gått i bräschen för en mer experimentell bryggarkultur. Att de har fått oss drickare/konsumenter att öppna ögonen och titta längre och längre bort ifrån det som vi traditionellt har kallat för öl. På gott och ont, givetvis. Det finns ju en smärtgräns där experimenthungern blir större än viljan att göra en god öl. I vad som kallas för Lost Dog så har Brewdog bryggt ihop med Lost Abbey. Tillsammans hade de vävt ihop en imperial porter som är lagrad på romfat. Frågan vi ställde oss innan; klarar de av att bara docka den där gränsen med hundnosen eller är Lost dog just förlorad på fel sida av den experimentella ölvärlden.

Låt oss börja med doften och låt oss säga att den bjuder in näsan med armbågen. Det är omöjligt att missa att den här har legat på romfat. Romdoften tar över totalt och spritigheten sitter inte heller och gömmer sig i kulisserna. Men om man lyfter upp snoken i vädret och viftar lite över flaskan så finns det en del porter där också, i form av russin och chocklad. Möjligen hittade vi även en lätt doft av druvor. Oklart var den kommer ifrån.

Det är med stor spänning som vi lämnar doftmomentet och kliver över in i smaken. Sherry… Det smakar sherry och det gör mig inte på särkskilt gott humör. Jag gillar visserligen att smakerna av rom sprider sig i munnen, men jag kan ändå tycka att Captain Morgan och hans kamrater ska sluta härga runt på Brewdog-skeppet och hålla sig på sin egen båt istället. Den där riktigt lyxiga känslan som borde prägla en dessertöl av det här slaget uteblir. För min del blir det dessutom alldeles för slibbigt och sött, även om andra delar av redaktionen definitivt kunde tänka sig att slänga in Armageddon i DVD-spelaren, lassa upp lite vaniljglass i en skål och komplementssuga på Lost dog i 151 minuter.

Vi delar alltid ut pluspoäng för innovationen om vi tycker att ölen i fråga är värd det. Det tycker vi definitivt att Lost dog är. Huruvida den håller sig på rätt sida om det extrema, därom tvista de lärde. Mot slutet satt jag mest med en annan fundering i huvudet: Om man blir packad på den här ölen? Vad fan händer då? Vem har råd att prova?

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!