Ruthless Rye IPA – Sierra Nevada

Två roliga nyheter på bolagets hyllor den här månaden är Ruthless Rye IPA och Bigfoot från Kalifornienbaserade Sierra Nevada Brewing co. Vi blir i princip upphetsade bara av att fler amerikanska ölsorter kommer vår väg, men tycker att det är extra kul med importnyheter från Sierra Nevada.

Veteöl eller “weissbier” har de flesta av oss provat. Mindre mainstream vågar vi påstå att öl bryggd på råg- eller havremalt är. Icke desto mindre är det kul med experiment, och utfallen visar att det visst går att brygga öl på samtliga sädesslag. Med riktigt bra resultat dessutom!

Råg-IPA:n som vi har framför oss nu hade kunnat passera som vilken IPA som helst: Orange-röd, ganska klar, med stiltypiskt smutsvitt skum och en frisk humlearomatisk arom. Tillskottet av råg ger den en unik och intressant karaktär.

“Ruthless” sammanfattar smaken bra. Från våra platser i soffan och på en sliten köksstol hörs epitet som barsk, grov och sträv. Det är den här karaktären som rågen påstås frambringa. Men trots sina tvära drag är det en öl med fin balans, lagom beska och snygg sötma. Alkoholhalten på 6,6 % gör sig känd utan att på något sätt ta över och känns precis rätt.

I grunden är det här en riktigt bra IPA som med en dos råg fått speciell karaktär. Den kommer inte att falla alla i smaken. Om du brukar gilla öl som drar mer åt bitterhet än sötma kan den vara något för dig.

För oss är det en omedelbar rågfavorit!

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

Andra recensioner:

Beer Sweden: “…there’s something quite ‘Swedish’ about the flavours I get from rye beers”.
“En hyllning till våren”, skriver Allt om öl. Javisst!
3,5/5 av Ölsvammel som kort och gott tycker att det är en bra öl.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!