Smörpundet porter

Här har vi en porter av klassiskt engelskt snitt som kommer i Nynäshamns nya 25 cl flaskor. Måste börja med att säga att jag tycker dom nya flaskorna är riktigt snygga. Ölet har fått sitt namn efter den lilla hällan utanför Frejas holme i Nynäshamns hamn. Denna ska tydligen vara stor som ett pund smör.

Så till själva ölet, aromen är riktigt fin med toner av mörk choklad och kaffe. En något rökig känsla sprider sig fint i näsan. Det här lovar mycket, känns riktigt bra.

När det kommer till själva smaken är den len och fin med en touch av choklad och kaffe. Kroppen är dock väldigt tunn och med ganska liten beska. Det känns nästan lite blaskigt. Det här var jäkligt oväntat med tanke på hur bra doften var, jag hade absolut förväntat mig mer.

Eftersmaken hänger kvar lite grand och lämnar efter sig något som jag inte riktigt kan sätta fingret på, men som skänker en intressant känsla till ölet.

Nynäshamn säger själva att den här vinner på lagring och det kan jag tänka mig att den gör. Jag skickar in en  i garderoben och tar fram igen nästa år för att se hur den utvecklats.

UPPDATERING: Efter cirka 15 månader i källar’n har doften domnat av betänkligt. Den doftar mindre kraftigt och mer sött. Smaken har också förändrats, utan att för den skull bli sämre. För egen del uppskattar jag den alltmer framträdande sötman, där framförallt kaffet har blivit mer kolalikt. Den har blivit ett utmärkt dessertöl.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Micke

Om Micke

Tycker att Nøgnes IPA är den bästa öl som någonsin gjorts tillsammans med Mohawks Extra IPA. Humlebomb? Ja tack!

Läs fler inlägg jag har skrivit!