S:t Eriks APA

Ibland tänker vi att det nog är lättare att brygga en bra kraftig ale, än vad det är att brygga en bra lätt ale. Att det liksom är svårare att plocka fram det där intressanta när smaken ska vara återhållsam. Att en dubbel-IPA, imperial stout eller porter är som en överväldigande rockkonsert på fyllan höljd i dist och eld där ingen märker att gitarristen eller basisten lirar i otakt – medan pale alen är ett nervöst och nyktert a capella-framträdande upplagt att synas i varje söm.

S:t Eriks är ett bryggeri som ägs av den Stockholmsbaserade ölimportören Galatea som bland annat förser oss med Black Isle Brewerys och Samuel Adams vätskor. Vid rodret hittar vi bryggmästaren och mikrobiologen Jessica Heidrich. Tillsammans utgör de en imponerande uppställning som utfäster storverk – eller?

S:t Eriks är tidigare orecenserade av oss, men vi brukar kunna se ett antal ölsorter på bolagets hyllor. Vi lovar bättring. De ska få en eloge för flaskorna som har en trevlig och greppvänlig form, men tyvärr saknas en del fantasi i namngivningen.

APA:n (American Pale Ale) är precis som väntat ljus till färgen, nästan som en lager, och en typ av öl som vi normalt brukar dricka under lite varmare årstider. 17 kronor får du betala för 33 cl, och alkoholhalten ligger på exakt 5 procent.

Vi korkar upp och kan tyvärr omedelbart konstatera att allt inte står riktigt rätt till. Ölen ger ett avslaget intryck, smaken är tunn och lite tvålig. Vill man hitta kvalitéer finns där en blommig arom och en frisk smak av apelsin. Beska finns också, men det saknas fyllighet. Bristerna är tyvärr påfallande stora.

Vi rekommenderar att du skippar S:t Eriks APA i väntan på bättre öl från bryggeriet. Sikta i stället in dig på till exempel Oppigårds single hop ale, Anchors Liberty ale eller Nynäshamns ångbryggeris Landsort lager - som alla ingår i bolagets sortiment.

India pale ales slutbetyg:

(3.5/10)

Andra recensioner:

Något för oren och endimensionell för Bark på ofiltrerat.se. 2,63/5.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!