Allt om öl-festivalen 2012 i Eskilstuna

En överjäst skönhet framför tappkranarna hos Bishops Arms, som var en av flera utställare på årets upplaga av festivalen.
I helgen var det för andra året i rad Allt om öl-festival i Eskilstuna. Arrangörerna – Allt om öl, Café Sylvia och Filial – hade tyvärr lite otur med förutsättningarna. På fredagen torskade Sverige mot England i fotbolls-EM, och brände därmed sina chanser att gå vidare. På lördagen vaknade Eskilstuna till ett motbjudande grårusk i form av moln, väta och kyla. Därför var det extra glädjande att som lördagsgäst, det dåliga förmiddagsvädret till trots, både få träffa så många entusiastiska utställare och ta del av ett allt igenom välplanerat arrangemang. Kanske var det denna inställning som så småningom drev molnen på flykt och banade väg för klart bättre väder framåt eftermiddagen och kvällen. Det hela borgade för en riktigt trevlig upplevelse.
Vi valde att ägna den timmeslånga resan med tåg från Stockholm till Eskilstuna med att studera och sovra bland festivalens öllista med hundratals utlovade ölsorter. Det var ett digert men trevligt arbete, som i sin tur resulterade i en ganska lång men ändå överstiglig förteckning över den öl vi absolut inte fick missa. Vår väg skulle ta oss från lätta och ljusa ales för att avslutas i double india pale ales och tunga, kolsvarta stouts.
Först på listan stod det danska bryggeriet Mikkeller med sin sommarale K:rlek. Den blev ett bra startskott på festivalen för vår del.
Ett besökspass till festivalen kostade 170 kr för en dag och 270 för både fredag och lördag. I priset ingick ölglas, utställarnas expertis och ett utbud på hundratals ölsorter, plus några sorter cider. Priset per smakprov låg på 10 kr och uppåt för 12 cl. Dessutom hade besökande möjlighet att gå den timmeslånga “lilla ölskolan” som kördes flera gånger under lördagen, med olika föreläsare.
Vi utnyttjade självklart tillfället och fick träffa Mattias Hammenlind som är bryggmästare på Sigtuna Brygghus. Vi satt igenom passet med stora öron. Mattias underhöll och guidade oss med humletips, sköna anekdoter och lät oss prova fem olika öltyper och öl som alla bryggs av Sigtuna. Bland dessa fanns Triple Hop Weizen, ett veteöl som lyste något starkare än syskonen och på kvällen framröstades till festivalens bästa öl av besökarna. För ett bryggeri finns inget bättre pris.
Resten av dagen ägnade vi åt mingel i kombination med ölprovning och vi vill rikta ett stort tack till alla utställare för ett grymt trevligt bemötande. I det tilltagande vimlet syntes arrangören Pelle “Allt om öl” Stridh ila fram och åter för att säkerställa att schemat rullade enligt plan, och det gjorde det. Smarriga pulled pork sandwiches och livemusik gjorde sitt till den sköna stämningen.
Vid midnatt började det bli dags att styra kosan vidare mot Hotel Comfort för några välbehövliga sömntimmar. När kvällen summerades hade vi hunnit sätta i oss det vi ville. Nedan hittar ni en lista på de ölen som vi tycker att ni ska prova när tillfälle ges.
Provad öl i urval:
Carnegie Porter 2002
Denna klassiker från anrika Carnegie visar sig vara helt fantastisk efter tio års flasklagring. Därför blev den också festivaljuryns favorit och guldvinnare. Efter att ha smakat är vi inte sena att storma iväg till närmaste bolag och bunkra upp för nästa decennium.
Eskilstuna Ölkultur Sommar 2012 4,8 %
En fräscht ljus och grumlig vätska som doftar och smakar friskt av citrus. Läskande, en skön humleton i smaken och en torr, syrlig efterbeska. Årets festivalöl.
Flying Dog In Heat Wheat 4,7 %
En omedelbar veteölsfavorit. Perfekt kropp och kolsyra, en arom över medel, och frisk smak.
Great Divide Hercules Double IPA 10 %
En fantastisk dubbel-IPA. Och vem är förvånad? Inte vi i alla fall. Great Divide gör ingen besviken och visar med ännu en öl i ännu en genre precis var skåpet ska stå.
Hoppin’ Frog B.O.R.I.S. The Crusher Oatmeal Russian Imperial Stout 9,4% och Hoppin’ Frog D.O.R.I.S. The Destroyer Double Oatmeal Russian Imperial Stout 10,5 %
Entusiastiska Bishops Arms i Eskilstuna lät oss jämföra dessa två sköna stouts från Hoppin’ Frog. Bägge mäktiga men balanserade. Segern får gå till D.O.R.I.S. The Destroyer!
Lervig Rye IPA 8,5 %
Denna originella, brödiga och välbalanserada råg-IPA från Lervig imponerade stort på oss. Vi tackar Fredrik Balder för det initierade tipset på vår Facebook-sida.
Mikkeller Blondeaux 8,8 %
En cool aperitif eller avec eller ja-vad-är-det-egentligen från Mikeller med massvis av hallonsmak. Gott!
Mikkeller & Cigar City Swinging Harry 11,4 %
Quadrupel belgare med en flora av tropiska frukter. Återigen något som bäst kanske funkar som en aperitif eller dessertöl. Sött och gott var det i alla fall.
Mikkeller K:rlek 5,5 %
Vår inledningsöl som levererade precis som förväntat. En enkel och mycket väl avvägd sommaröl. Sen är ju etiketten alldeles fantastisk dessutom.
Oskar Blues Ten Fidy Imperial Stout 10 % Mastig och trögflytande stout som på amerikanskt manér kommer på burk. Här hittar du chocklad, kaffe och en tung beska. Oscar blues imponerar!
Sigtuna Triple Hop Weizen 5 %
Mattias Hammenlinds Emil Lindéns veteöl kammade hem det kanske viktigaste priset på årets festival: folkets röst. Vi gratulerar och sällar oss till alla dem som tycker att det här är en toppenöl, för det är det.

Ten Fidy från Oskar Blues. En fet stout som rundade av kvällen för oss. Vem dricker på riktigt en sån här ur burk? Coolt var det i alla fall.
Southern Tier Mokah 10,9 %
Choklad, choklad och åter choklad. Det sammanfattar Mokah som är en ovanlig och kul stout från Southern Tier. Riktigt god, på kladdkakevis.
Ugly Duck Hopfest IPA 7,5%
Elixir hade plockat med sig denna danska IPA som gjorde världspremiär på festivalen. Bra humleskjuts men ändå bra balanserat. Gott.
Xbeeriment Black Force One 10,4 %
Riktigt bra imperial stout från det danska nomadbryggeriet Xbeeriment som även den hittades i Elixirs monter. Utan tvekan värd att prova om ni får chansen.

Om Redaktionen
Redaktionen består av Daniel, Micke och Johannes. Det här inlägget har vi förmodligen knåpat ihop tillsammans.
Läs fler inlägg jag har skrivit!
Låter som att det blev en riktigt lyckad tillställning trots vädret som vi också drabbades av på landet bara några mil från city. Jag fick i mig tillräckligt med öl på fredagen när vi hade bocciapremiär (som jag vann förstås, ungefär som jag delade förstaplatsen i krocket)
Så på lördagen var jag inte så sugen på öl överhuvudtaget (det är sant)…
Eskilstuna Ölkulturs öl, är det beställningsvara? Måste ju stödja verksamheten och vara lite lokalpatriotisk…
Trevlig midsommar!
Hej Lotta.
Vet inte hur det ligger till med E-tuna Ölkultur just på bolagen i E-tuna, men misstänker att det borde gå att få tag på där. Men du kan även göra e-beställningar av det mesta via systembolaget.se. Så har vi gjort.
Synd att du missade festivalen, men en Boccia-seger är ju också myckey värd.
Trevlig midsommar!
/ D
Kul att läsa – synd att jag missade Er där! Men ett lite faktafel har smugit sig in i artikeln – ära de som äras bör! Mattias Hammenlind är i och för sig Brewmaster på Sigtuna men Triple Hop Weizen är inte “hans” öl. Det är Kellermeister Emil Lindén (som också ligger bakom mästerverket Sigtuna Dunkel Lager) som gett oss denna suveräna öl!
Tack för påpekandet, Roger! Vi ändrar det så snart vi hinner!
well, isn’t that exciting news? I think it is. I have 30-50 brand new ccovint cichlids in my tank. When they get big enough I’ll give Joe a few for his new tank, keep a few, and sell the rest to the fish store. I have to pat myself on the back because a fish tank needs to be just so to coax wild fish into breeding. Sorry to get your hopes up Mom.
Mia: Jag vet inte riktigt men jag tror det finns scepiella ff6rgreningar ff6r kvinnor i me5nga kommuner. Jag kan kolla med dem idag . Kram
Mycket bra initiativ! Finns de i alla ste4der? I se5 fall ska jag anme4la mig he4r med. Nu e4r din unnatimg fixad!Kram Mia
Svar fre5n Campussektionen pe5 MDH: Vi pe5 Campussektionen e4r medvetna om poblremet med den begre4nsade tillge5ngen pe5 grupprum.Vi arbetar ste4ndigt med fre5gan och sf6ker aktivt utrymmen ff6r fler studieplatser ne4r vi planerar ve5ra lokaler. Vi har exempelvis inff6r hf6stterminen e4ndrat ett tillge4ngligt utrymme i Ve4stere5s – till tve5 nya grupprum och en studieplats.d6ppna studieplatser, avgre4nsade med hje4lp av mf6bler, e4r le4ttare att e5stadkomma e4n slutna rum, med sina krav pe5 framff6rallt god ventilation.Ve5r me5lse4ttning e4r att under 2013 titta pe5 hur vi kan ff6rte4ta studieplatser med hje4lp av inredning som i sig skapar ett ”rum” och ff6rse dessa med den teknik som behf6vs.