Allt om öl-festivalen 2012 i Eskilstuna Jun20

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Allt om öl-festivalen 2012 i Eskilstuna

Allt om öl festival i Eskilstuna

En överjäst skönhet framför tappkranarna hos Bishops Arms, som var en av flera utställare på årets upplaga av festivalen.

I helgen var det för andra året i rad Allt om öl-festival i Eskilstuna. Arrangörerna – Allt om öl, Café Sylvia och Filial – hade tyvärr lite otur med förutsättningarna. På fredagen torskade Sverige mot England i fotbolls-EM, och brände därmed sina chanser att gå vidare. På lördagen vaknade Eskilstuna till ett motbjudande grårusk i form av moln, väta och kyla. Därför var det extra glädjande att som lördagsgäst, det dåliga förmiddagsvädret till trots, både få träffa så många entusiastiska utställare och ta del av ett allt igenom välplanerat arrangemang. Kanske var det denna inställning som så småningom drev molnen på flykt och banade väg för klart bättre väder framåt eftermiddagen och kvällen. Det hela borgade för en riktigt trevlig upplevelse.

Vi valde att ägna den timmeslånga resan med tåg från Stockholm till Eskilstuna med att studera och sovra bland festivalens öllista med hundratals utlovade ölsorter. Det var ett digert men trevligt arbete, som i sin tur resulterade i en ganska lång men ändå överstiglig förteckning över den öl vi absolut inte fick missa. Vår väg skulle ta oss från lätta och ljusa ales för att avslutas i double india pale ales och tunga, kolsvarta stouts.

Först på listan stod det danska bryggeriet Mikkeller med sin sommarale K:rlek. Den blev ett bra startskott på festivalen för vår del.

Eskilstuna Ölkultur var en av utställarna på allt om öl festivalen

Festivalortens eget bryggeri Eskilstuna Ölkultur bjöd på ett brett sortiment.

Ett besökspass till festivalen kostade 170 kr för en dag och 270 för både fredag och lördag. I priset ingick ölglas, utställarnas expertis och ett utbud på hundratals ölsorter, plus några sorter cider. Priset per smakprov låg på 10 kr och uppåt  för 12 cl. Dessutom hade besökande möjlighet att gå den timmeslånga “lilla ölskolan” som kördes flera gånger under lördagen, med olika föreläsare.

Vi utnyttjade självklart tillfället och fick träffa Mattias Hammenlind som är bryggmästare på Sigtuna Brygghus. Vi satt igenom passet med stora öron. Mattias underhöll och guidade oss med humletips, sköna anekdoter och lät oss prova fem olika öltyper och öl som alla bryggs av Sigtuna. Bland dessa fanns Triple Hop Weizen, ett veteöl som lyste något starkare än syskonen och på kvällen framröstades till festivalens bästa öl av besökarna. För ett bryggeri finns inget bättre pris.

Elixir stod för ett häftigt urval danska öl. Godis för ögon och mage!

Elixir stod för ett häftigt urval danska öl. Godis för ögon och mage!

Resten av dagen ägnade vi åt mingel i kombination med ölprovning och vi vill rikta ett stort tack till alla utställare för ett grymt trevligt bemötande. I det tilltagande vimlet syntes arrangören Pelle “Allt om öl” Stridh ila fram och åter för att säkerställa att schemat rullade enligt plan, och det gjorde det. Smarriga pulled pork sandwiches och livemusik gjorde sitt till den sköna stämningen.

Vid midnatt började det bli dags att styra kosan vidare mot Hotel Comfort för några välbehövliga sömntimmar. När kvällen summerades hade vi hunnit sätta i oss det vi ville. Nedan hittar ni en lista på de ölen som vi tycker att ni ska prova när tillfälle ges.

Provad öl i urval:

Carnegie Porter 2002
Denna klassiker från anrika Carnegie visar sig vara helt fantastisk efter tio års flasklagring. Därför blev den också festivaljuryns favorit och guldvinnare. Efter att ha smakat är vi inte sena att storma iväg till närmaste bolag och bunkra upp för nästa decennium.

Flying Dogs veteöl In Heat Wheat. Hur bra som helst.

Flying Dogs veteöl In Heat Wheat. Hur bra som helst.

Eskilstuna Ölkultur Sommar 2012 4,8 %
En fräscht ljus och grumlig vätska som doftar och smakar friskt av citrus. Läskande, en skön humleton i smaken och en torr, syrlig efterbeska. Årets festivalöl.

Flying Dog In Heat Wheat 4,7 %
En omedelbar veteölsfavorit. Perfekt kropp och kolsyra, en arom över medel, och frisk smak.

Great Divide Hercules Double IPA 10 %
En fantastisk dubbel-IPA. Och vem är förvånad? Inte vi i alla fall. Great Divide gör ingen besviken och visar med ännu en öl i ännu en genre precis var skåpet ska stå.

Hoppin’ Frog B.O.R.I.S. The Crusher Oatmeal Russian Imperial Stout 9,4% och Hoppin’ Frog D.O.R.I.S. The Destroyer Double Oatmeal Russian Imperial Stout 10,5 %
Entusiastiska Bishops Arms i Eskilstuna lät oss jämföra dessa två sköna stouts från Hoppin’ Frog. Bägge mäktiga men balanserade. Segern får gå till D.O.R.I.S. The Destroyer!

En ny smakupplevelse för oss. Och en festivalfavorit. "Jävlar i satan!"

En ny smakupplevelse för oss. Och en festivalfavorit. "Jävlar i satan!"

Lervig Rye IPA 8,5 %
Denna originella, brödiga och välbalanserada råg-IPA från Lervig imponerade stort på oss. Vi tackar Fredrik Balder för det initierade tipset på vår Facebook-sida.

Mikkeller Blondeaux 8,8 %
En cool aperitif eller avec eller ja-vad-är-det-egentligen från Mikeller med massvis av hallonsmak. Gott!

Mikkeller & Cigar City Swinging Harry 11,4 %
Quadrupel belgare med en flora av tropiska frukter. Återigen något som bäst kanske funkar som en aperitif eller dessertöl. Sött och gott var det i alla fall.

Mikkeller K:rlek 5,5 %
Vår inledningsöl som levererade precis som förväntat. En enkel och mycket väl avvägd sommaröl. Sen är ju etiketten alldeles fantastisk dessutom.

Oskar Blues Ten Fidy Imperial Stout 10 % Mastig och trögflytande stout som på amerikanskt manér kommer på burk. Här hittar du chocklad, kaffe och en tung beska. Oscar blues imponerar!

Sigtuna Triple Hop Weizen 5 %
Mattias Hammenlinds Emil Lindéns veteöl kammade hem det kanske viktigaste priset på årets festival: folkets röst. Vi gratulerar och sällar oss till alla dem som tycker att det här är en toppenöl, för det är det.

Ten Fidy från Oskar Blues. En fet stout som rundade av kvällen för oss. Vem dricker på riktigt en sån här ur burk? Coolt var det i alla fall.

Ten Fidy från Oskar Blues. En fet stout som rundade av kvällen för oss. Vem dricker på riktigt en sån här ur burk? Coolt var det i alla fall.

Southern Tier Mokah 10,9 %
Choklad, choklad och åter choklad. Det sammanfattar Mokah som är en ovanlig och kul stout från Southern Tier. Riktigt god, på kladdkakevis.

Ugly Duck Hopfest IPA 7,5%
Elixir hade plockat med sig denna danska IPA som gjorde världspremiär på festivalen. Bra humleskjuts men ändå bra balanserat. Gott.

Xbeeriment Black Force One 10,4 %
Riktigt bra imperial stout från det danska nomadbryggeriet Xbeeriment som även den hittades i Elixirs monter. Utan tvekan värd att prova om ni får chansen.

Redaktionen

Om Redaktionen

Redaktionen består av Daniel, Micke och Johannes. Det här inlägget har vi förmodligen knåpat ihop tillsammans.

Läs fler inlägg jag har skrivit!