Freedom IPA – Slottskällans bryggeri

Freedom, ja.

I en populärkulturell kontext har Mel Gibson närmast monopol på begreppet. Dikt eller inte – att skrika förtvivlat efter självständighet samtidigt som man ligger på en streckbänk med hela buken uppfläkt lämnar ingen oberörd. På samma sätt som vi upprörs över att människor runt om i världen mördas, fängslas, misshandlas för att de strider för självständighet och yttrandefrihet. I början av 90-talet satte Axl Rose följande rader på platta; you can´t trust freedom when it´s not in your hands. Den plattan var en av de allra första jag köpte och som fick mig att fundera över vad frihet innebär och varför den är värd att strida för. Men det är svårt att förstå en längtan efter något man tar för givet.

I en annan tid och i en annan del av världen tappar ett gäng mikrobryggare öl i Uppsala. De sätter frihetsgudinnan på etiketten för att markera stilens ursprung. Och de döper brygden till Freedom IPA för att markera ett samtidigt stilbrott. Man skulle kunna önska att namnet bar på en större innebörd. Att flaskan demonstrerade en tyst protest. Å andra sidan. I en vid tolkning av det hela får vi väl konstatera att världen har blivit (och blir) bättre och att “frihet” har fått flera sammanhang… Om det blev en bra öl? Jovars.

Jag håller förvisso inte med om att ölen rör sig särskilt långt utanför stilen. Färgen må dock vara speciell; rödtonad med ett närmast vitt skum. Men i övrigt både doftar och smakar det som en typisk västkustare med karamellmalt, gräs, citrus och en rejäl humleskjuts. Finns även en riktigt härlig kombo av tropiska frukter och grapefruktsmak som hänger kvar länge tillsammans med beskan i eftersmaken vilket ger en riktigt skön balans i ölen. Kroppen är relativt tunn och för min del hade den gärna fått vara aningen större.

Det här är bra. Passar årstiden utmärkt, men levererar så pass mycket smaker och alkoholhetta att den går att den går finfint att dricka över hela året. Du köper den via Systembolagets beställningssortiment för 27 kronor. För denna nätta summa för du 50 cl IPA varav 6,5% är alkohol.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:
Mickes humligheter är nöjd och glad
Buteljerat är inte lika nöjd och glad

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!