Gjutarns bästa bitter – Skebo bruksbryggeri Jun28

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Gjutarns bästa bitter – Skebo bruksbryggeri

När man dricker sådana mängder öl som en annan så mår sinnet bra av att låta den oinvigde ge lite input titt som tätt. Mot bakgrund av en sådan oinvigd iakttagelse kan vi snabbt parera två, förmodligen, vanliga frågor som dyker upp i samband med att flaskan synas: vi vet inte vem den mystiske Gjutarn är och bara för att den heter bitter smakar den inte bittert (iaf inte på det sättet som du tror att bitter betyder). Vad vi däremot vet är att Skebo bruksbryggeri har gjort en till upplevelsen hygglig och lättdrucken strong ale.

För er som inte kan er gjutarhistoria följer nu en liten crash course. I all enkelhet kan man säga att en gjutare häller smält metall i en form där den får stelna. Kvinnor har sällan synts till i gjuteriet, men de har förekommit. Om du vill bli gjutare så ska du välja det Industritekniska programmet på gymnasiet. Ifråga om öl och bryggning har gjuteriet aldrig spelat en huvudroll, eller ens någon roll, men mot denna bakgrund blir det enklare att första varför ett litet bryggeri i Roslagen väljer att kalla sin bitter för Gjutarns bästa. Låt oss förklara.

Gjutarn söker det genuint hantverksmässiga i utseendet. Den djupa bärnstensfärgen och den grumliga vätskan som toppas med en skumkrona i smutsigt vitt. Dofter som bär honom bort ifrån vardagens hårda arbetsmiljö till barndomens bondgård och hästarnas hö. Men Gjutarn vill inte att komplexiteten som präglar utseende och doft följer med hela vägen till smaken. Gjutarn vill att det ska vara lättdrucket, svalkande, bort från hettan. Det ska rinna enkelt och om strupen vill så ska det gå att dricka ölen fort.

För vår del dricker vi hellre Bedarö bitter från Nynäshamns Ångbryggeri. Men så är ju ingen av oss gjutare heller.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Andra recensioner:
Bark recenserade denna 2008. Sedan dess har han skrivit drygt 2665 nyare inlägg. Det är så fruktansvärt imponerande.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!