Hefe Weissbier – Weihenstephaner

Så sitter vi med ytterligare en veteöl framför oss efter ett initerat tips från Robert på vår Facebooksida. Vi tar för övrigt gärna emot fler tips på god öl att testa, både från honom och er andra, så se till att dela med er av guldkornen.

Efter lite research har vi fått reda på att Hefe Weissbier betyder något i stil med “jäst veteöl” och att det handlar om en ofiltrerad veteöl. Chef-veteöl hade varit en annan möjlig tolkning. Det kan också ha varit en gissning från en viss medlem i panelen, men det är tyvärr fel. Veteölen kommer från Weihenstephaner – älteste braurei der welt (med Google översätts hjälp chansar vi på “världens äldsta bryggeri”).

Vi testade alldeles nyligen Tap 4 Mein Grünes från Schneider Weisse, och i jämförelse är det här en veteöl med lite lättare smak. Kanske ett bättre alternativ för den som behöver en inkörsport till veteölens förlovade land. Det är dock en bra smak. Syrlig framförallt, och riktigt frisk. Något av det mest svalkande och läskande i ölväg man kan tänka sig att dricka när det är riktigt varmt ute.

Ölen skummar rejält när man häller upp den och är sådär ljus och grumlig som veteöl brukar vara. De typiska dofterna är där också. Så mycket mer finns egentligen inte att säga. Hefe Weissbier är ett stabilt alternativ i sommar.

Alkoholhalten ligger på 5,4 procent. För 500 ml får du betala en tjuga. Det tycker vi känns helt ok.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!