Indian Tribute – Oppigårds

Ingen nyhet i sig men väl en nyhet på Systembolaget sedan den 4 juni: Indian Tribute från dalabryggeriet Oppigårds. Ölet är en hyllning till Indien och därför fyllt av “färg, doft och smak”. Det har dessutom en tilltagen styrka så att det inte ska blekna i sällskap av det indiska kökets kryddor. Teori och praktik, fantasi och verklighet – det är inte alltid samma sak och så är det också här, när vi sätter oss för att prova ölen. Någon indisk mat finns inte på bordet. Däremot en skål med massproducerade chilinötter från Ica. I ärlighetens namn, är inte detta ett trovärdigare scenario för immundigandet av en svensk öl i Sverige?

Ölen rinner ner i ett glas och den är vacker att titta på med sin rödaktiga bärnstensfärg och sitt smutsvita skum. Såväl dofterna som smakerna är tilltagna och ackompanjeras av en härlig hetta från alkoholen som i den här ölen står för 6,6 procent av innehållet. Humlearomatisk är den, på ett sätt som vi är vana att uppleva Amerikansk IPA. Den gör sig utmärkt på egen hand och lika bra i sällskap av de heta chilinötterna. Vi tycker att Oppigårds bruksanvisning är rättvis och kan tänka oss att det här är en öl som fungerar väl till indisk mat liksom andra smakrika och kryddstarka kök runtom i världen. En exportvara kanske? Vi är ju av tradition lite väl lagom-är-bäst i Sverige när det kommer till starkare mat.

Ska vi anmärka på något så är det just det som så många andra redan anmärkt på. Ölen har marginal på fel sida när det kommer till kroppen. Den är helt enkelt en aning tunn. Det är en bra öl som med lite mer fyllighet hade varit jättebra. Riktigt bra jobbat ändå, Oppigårds. Och en ovanligt järv öl från er, vilket vi verkligen tycker om.

Tillhör du dem som gillar en torrare och lite tunnare IPA kan det här kanske vara, eller för all del bli, en personlig favorit.

33 cl kostar dig 21 kronor på Systembolaget. Det är prisvärt tycker vi.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:

Idel lyriska toner från Micke och Jocke på The Öldrickers. 8,5(?)/10.
8,5/10 hos dryckesbloggen.se. Här kan du även läsa lite av Oppigårds historia.
Alltid lika god att dricka, tycker Magnus Bark på ofiltrerat.se. 4,35/5.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!