Landsort lager – Nynäshamns Ångbryggeri

Det har blivit dags för en lager igen. En lager som har vunnit priser, som säljer som fan och som är relativt välkänd även hos den breda ölpubliken. Den är på sedvanligt NÅ-vis döpt efter omgivningen; Landsort Lager har fått sitt namn av fyren i Nynäshamns ytterskärgård på ön Öja. Efter en snabb översyn av cyberspace konstaterar vi att den inte riktigt går hem hos flera av de initierade öldrickarna. Men låt oss lista ut varför vi tror att det är en bra ingångsöl och varför den är bland de bättre på lagerhyllan.

I sinnet hos gemene man har öl länge betraktats som en törstsläckare för gubbar som arbetar i trädgården på familjens landställe. Ni vet, klipper gräset, snickrar ihop en stuga, lägger in fiskeprylarna i bilen och slänger i sig ett par tre stycken Corona i all hast. Till vår allas glädje håller förhållandet till öl generellt att anta en mer avancerad form och själva ölets komplexitet får stå allt oftare i rampljuset. För egen del tror vi att det är den här typen av öl som i mångt och mycket eldar på viljan att pröva ölsorter med ett rikare smakspektrum. Den här typen av öl syns på samma hyllor som mer etablerade ljusa lager och lite då och då bestämmer sig även trädgårdsfixar’n för att pröva något nytt. Förhoppningsvis, och troligtvis relativt ofta, hittar han en förståelse för att öl kan vara så mycket mer. Och därefter är stenen i rullning.

I Landsort lager hittar vi det starkaste incitamentet till en större nyfikenhet i den långa humlebeskan. För att vara en lager bjuder den på såväl humledofter och humlesmaker som är utöver det vanliga. Vi tycker att det känns fräscht; det är gräsigt, en lät citrussläng och en rätt skön syrlighet. Borde kunna vara en rätt hygglig fisköl.

Det är alltid vårt att säga vad som är en bra öl i det här segmentet. Vi är väl möjligen generellt tveksamma till att en lager kan få en att göra vågen och hurra högt. Men med det sagt så borde alla som är sugen på något lättdrucket köpa detta framför såväl en Mariestad som en Eriksberg. I sommar är det utmärkt att ha ett par stycken Landsort lager till godo i kylen.

(6/10)

Andra recensioner:
Ölhunden tycker inte om detta.
Det gör inte Välhumlat heller.

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!