Summer pale ale – Oppigårds

I vår bok vinner man sällan fördelar av att bara skvalpa runt i grunt vatten. Att aldrig riktigt våga släppa taget om sargen eller kasta sig ut i ovisshet. Oppigårds är gamla i gamet och vet vad den breda ölpubliken vill ha. Oftast blir det tråkigt, men en årstid om året är det snarare tacksamt att göra något lättdrucket, med en relativt tillbakadragen beska och tunn kropp. Summer pale ale smäller högt i genren och lär gå åt som smör i sommar. Oppigårds har hittat helt rätt här i allt ifrån doft och smak till design av flaskan.

Sommarlätta färgnyanser som närmast går att likna en lager. Så ser Summer pale ale ut i glaset. Inte särskilt attraktivt och den klara vätskan ser sådär ocharmigt massproducerad ut. Detta till trots; ölet i övrigt känns närmare genuint. De gräsiga dofterna som är obligatoriska i all sommaröl slår snabbt upp mot näsan. Därpå följer fruktig amerikansk humledoft. Dofterna lovar mycket och framförallt lovar de mycket fruktighet. Därför höjer vi glädjande på ögonbrynen när smaken visar sig balansera frukterna med en väl avvägd beska.

Vi gillar hur snyggt den här ölen ligger i munnen. Den smeker liksom iväg smakerna över tungan och längs kindväggarna. Trots att smakerna är långt ifrån kraftiga så ger Summer pale ale ändå tillräckligt mycket för att man ska vilja dricka den igen. Den ger till och med så pass mycket att vi inte nöjer oss med att kalla den för ett “gott öl från Dalarna” – vi vill kalla det för ett öl med karaktär. Mer sånt ifrån Oppigårds och det blir definitivt mer positiva tongångar härifrån framöver.

Vi lägger in ett par stycken i kylen! Väl mött i sommarsolen!

(Praktisk info: Oppigårds Summer Pale Ale finns i Systembolagets sommarsortiment – 33cl innehåller 5% alkohol och kostar 18,50 SEK)

India pale ales slutbetyg:

(7.5/10)

Andra recensioner:
Ölsvammel höjer ett varningens finger – detta är ingen humlefix
Portersteken dricker den ihop med en linssoppa
Fajan & Jöns efterlyser mer fruktighet i smaken
Utmärkt sommarsvalkare, säger FoodieYoku

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!