Black Islay – Black Isle

Black Islay från skotska Black Isle – en lek med ord och lite av en tungvrickare! Namnet är ganska beskrivande, för framför oss har vi en kolsvart stout lagrad på ekologiska Bruichladdich-fat (ytterligare en tungvrickare… Skottarna är bra på sånt!). För den oinvigde: Bruichladdich är ett skotskt single malt-destilleri beläget på ön Islay. Islay är hem till många whiskeydestillerier. Whiskeyn som produceras där är känd för sin kvalitet och stora rökighet. Alla med i båten? Bra!

Nu sitter vi här och tänker att Black Islay borde vara en sådan där whiskeystout som verkligen doftar och smakar av rökig whiskey, eller hur? Vi väntar inte onödigt länge utan slår upp den kolsvarta vätskan i varsitt glas. Ovanpå höjer sig en tilltagen, nougatbrun skumkrona som står sig väl. Tyvärr är aromen lite av en besvikelse. Inte för att den är tunn eller tråkig, utan för att det bara går att aaaaana en mjuk touche av whiskey. Det här är trots allt en stout som har delat fat med lyxig och kraftig hantverkswhiskey. Ölet doftar rejält, men på typiskt stoutvis. Aromen är brödig och innehåller en del vanilj. Ett alkoholstick finns också.

Problemet vi upplever med Black Islay är helt klart avsaknaden av whiskeykaraktär, både i doft och smak. Det går inte att slå på stort och sen inte leverera på det här sättet. Men en bra stout är det. Välbalanserad och i någon typ av mellanklass. Vi saknar lite “umpf” och fyllighet. Priset ligger på 70 kr för 33 cl. För högt cl-pris för det här, anser vi. Hade stouten haft kraftigare whiskeykaraktär eller varit lite mäktigare hade det kanske gått an. Black Isle själva menar att den borde bli bättre med flasklagring. Vi tänker att det förutsätter att det finns en intressant karaktär där från början, men som kanske inte är helt harmoniserad. Ölet borde i stället ha getts mer tid på fat.

En eloge ska Black Isle ha för att ha gjort världens kanske första helt ekologiska whiskeyfatslagrade ale.

Black Islay såldes (vi gissar att det är svårt att få tag på någon vid det här laget) i liten upplaga – totalt 1051 flaskor och alla numrerade. Vi drack nr 464.

Har du tips på lyckade whiskeyfatslagringar? Tipsa gärna oss och andra i kommentarsfältet! Vår favorit hittills är Amager Hr. Frederiksen Colorado Whiskey.

India pale ales slutbetyg:

(7/10)

Andra recensioner:

4/5 från Fredrik och Ölsvammel, som tvärtemot oss tycker att det finns för mycket whiskey i den. Nr 960.
En riktigt stabil ekologisk stout, tycker David och Fredrik på Ölkultur. Men vilket nummer fick ni!?! Betyg: 3,6/5.
Bark på ofiltrerat.se saknar liksom vi en del fyllighet och whiskeykaraktär. Han drack nr 961. Betyg: 3,63.

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!