Colorado Whiskey – Amager Bryghus

För en tid sedan drack vi oss igenom tre lovande sorter ur Amagers  Hr. Frederiksen-serie: Swedish Red Wine, Pop! och så Colorado Whiskey. Kvällen fick en modstulen inledning med Swedish Red Wine som tidigt kategoriserades som “riktigt pissig business”. Därför var det med en viss förhandsskepsis som vi korkade upp Colorado Whiskey. I onödan, visade det sig, för Colorado Whiskey är en riktig höjdare.

Porter och stout lagrat på gamla whiskeyfat är ingen nyhet. Kvaliteten brukar variera, liksom whiskeyinslaget. I bland går det knappt att förnimma. Andra gånger har ölen en kraftig whiskeykaraktär. När man väl bestämt sig för att göra en whiskeyporter eller -stout tycker vi att det är bra att man tar i lite. Brewdogs Paradox Jura är ett fint exempel.

Colorado Whiskey är en imperial stout lagrad 26 månader på whiskeyfat som tidigare innehållit Stranahan-whiskey producerat vid ett litet destilleri i Denver, Colorado. Därav namnet. Till utseendet kolsvart, eftersom det är en stout. Ovanpå ett brunt skum som snabbt lägger sig utan att lämna så många rester.

Ölet har stark fatarom och en god portion av typisk amerikansk whiskey i aromen – spritigare och sötare än skotsk single malt och inte fullt lika rökig, även om det finns en slags kletig cigarröksarom. Russin doftar den också. Smaken är stark och kryddig med en markerad syra som vi har hittat i alla Hr. Frederiksen. Där finns en tydlig whiskeysmak, från sekunden ölet rör tungan till slutet av en lång och trevlig eftersmak. Beskan är lagom, liksom sötman.

Är det nu vi säger att ölen var riktigt god, ger den betyget 7,5 och fäller ridån? Nej, fasen heller. Colorado Whiskey är hands down den bästa whiskeyfatslagrade ölen – alla kategorier – som vi har druckit. Det verkar vara en konst att få till en perfekt avvägd whiskeystout, och det är precis vad Colorado Whiskey är. Någon som vet om det går att få tag på fler?

Colorado Whiskey är gjord för att njutas långsamt. Den håller dig sällskap i eftertänksamma aftonstunder när du grubblar över livets mysterier. Para den med ett par mörka chokladpraliner så blir det ännu trevligare. Alkoholhalten ligger på 11 procent. För 375 ml fick vi betala 119 kr – oerhört mycket pengar för ett öl och i nio fall av tio alldeles för mycket. Colorado Whiskey är värd sitt pris.

India pale ales slutbetyg:

(8/10)

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!