Cool Brew – Napa Smith Brewery

Den andra ölen från Napa Smith Brewery i Kalifornien har nått Sverige och Systembolaget. Tidigare har vi druckit och recenserat Organic IPA som är ekologisk, stiltypisk och god, men i dag är det alltså dags för Cool Brew. Dagens öl är en säsongsöl som endast säljs under våren och sommaren.

Första intrycket är viktigt. Liksom på Organic IPA är den snarlika etiketten på Cool Brew lite för ivrig att lossna i kanterna. Det kan få en att höja ett ögonbryn och ifrågasätta kvaliteten när man står framför en full hylla på systembolaget där felet upprepar sig på inte mindre än alla flaskor. Bättre klister, hörrni!

I bland vill man ha en öl utan att behöva leva med att tungan rullar ihop sig av beska. Då passar Cool Brew ganska bra, för det är en ale som i stor utsträckning har fått sin smak genom torrhumling. Det innebär att humlen har tillsats i ett sent skede och då inte frigjort nästan någon beska. Men smak finns det gott om! Och typiskt amerikanskt smakar det – friskt och citrusaktigt, svalkande en varm sommardag. Vill man imponera med en öl som är läskande att titta på funkar Cool Brew bra, med sin grumliga, ljust bärnstensfärgade ton och sitt vita skum. En trevlig helhetsupplevelse!

Cool Brew är kanske lite tunn i kroppen men frånsett det en riktigt trevlig öl som passar utmärkt i kategorin grill och picknick. Kallrökt lax, charkuterier, ost eller bröd – ja oavsett vad du väljer att ha i picknick-korgen kommer den att passa utmärkt. Ölen ligger på 6,5 procent och kostar dig 25 kr för 375 ml. Lite i dyraste laget, men ändå värd att köpas igen. Ölen ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment, så se till att dricka den innan chansen är förbi.

Två positiva erfarenheter av Napa Smith gör att vi glatt ser fram emot fler.

India pale ales slutbetyg:

(6.5/10)

Andra recensioner:

3,25 av 5 från Buteljerat.
En viss besvikelse går att skönja hos Brygga hemma. Betyget: 5/10.

Här får ni en bonusvideo där Napa Smith själva introducerar sin öl:

Johannes

Om Johannes

Norrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som Great Divide, Flying Dog, Southern Tier och Sierra Nevada. Dyker även ner i ett och annat whiskyglas.

Läs fler inlägg jag har skrivit!