Decadent Imperial IPA – Ska Brewing

Stor flaska, lyxig känsla, fet etikett. Ska brewing börjar genomsynen med att bjuda på en Café-dressad döskalle med humle mellan tänderna mot blodröd bakgrund och avslutar med en hänsynslös all in i en webbsajt som tar formen av en flygande serietidning i formel 1-grafik. En webbsajt som dessutom kommer med en inbäddad ska/reggae media player. Dansant storytelling paketerad på amerikanskt manér som gör att man vill ställa sig upp och applådera redan innan man har knäppt av kapsylen. Jämför med typ Oppigårds manér och ni fattar ju själva varför man blir lite neggigt inställd till deras öl från tid till tid. När ölen bara är öl saknar ju själva upplevelsen fallskärm i de fall den är dålig. Image säljer och image påverkar helhetsupplevelsen, förmodligen vad gäller pöbeln, definitivt vad gäller den här tidskriften. Men stil i all ära. För hur långt står sig stil egentligen när ölen inte lever upp till en bloggares höga förväntningar?

It’s a celebration, sägs det. I glaset ser den ut som en fest och dofterna känner vi igen, om än humlen är tillbakadragen. Vi har druckit den tidigare och minns den som ett monster, men låter förnuftet tala om att då var då och nu är nu. Detta är nämligen en av de allra första – om inte den allra första - imperial vi drack. I glaset ser den ut som öl gör mest; en ljusmörkt gyllene vätska lämnar en ganska tråkig approach. Den där ofiltrerade känslan som vi är så förtjusta i uteblir, även om färgen är trevligare än i låt säga en Pripps Blå. Doften är tunn och snarare fruktigt söt än besk. Eftersom även alkoholen följer med upp på ett ganska otillfredställande sätt i näsan börjar vi ana oråd.

I smakerna lägger vi tidigt märke till den lyxiga kroppen som är krämig och som flyter perfekt över tungan. En känsla som är ganska sällsynt i en standard-IPA och som man blir lätt bortskämd med och snabbt saknar om man bara dricker premiumöl under en längre period. Precis som vi misstänkte saknar ölet en ordentlig humleskjuts, långt ifrån tillräckligt för att kinderna ska dra ihop sig. Bortser vi ifrån besvikelsen kring detta – vi tycker nog att imperial ska vara imperial - återstår ändock ett än större problem för den här brygden… nämligen alkoholhettan. Ölet skäms inte för sina 10 % ABV utan låter dessa bli påtagliga och betydligt mer påtagliga än vi tycker är angenämt. En hetta är okej, men en spritig ton i smaken är inte okej.

Den här ölen kostar alldeles för mycket i förhållande till levererad kvalitet. Det ska sägas, om än vi mycket sällan tar hänsyn till prissättning i själva slutbetyget. Kniper det i portmonnän föreslår vi att du köper en mer prisvärd öl istället. Till exempel en Lervig Rye IPA.

India pale ales slutbetyg:

(6/10)

Andra recensioner:
Ölsvammel hittar inte rätt stil.
Bark tror att den utvecklas till ett dugligt barley wine
Ölhunden hoppar ett återköp

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!