Helsingborgs lakrits – Helsingborgs bryggeri Aug13

Läs mer om...

Liknande inlägg

Tipsa dina polare

Helsingborgs lakrits – Helsingborgs bryggeri

Så var det dags för comeback efter en välbehövlig semester. Sommarens dryck har mestadels stavats svenska sommareditioner, stora delar av Rouge Ales sortiment samt katalanska mikrobrygder. Men innan vi satte våra hjärnor på autopilot hann vi med att smaka på en skånsk innovation. Det är dessvärre ingen slump att vi har låtit det gå en sommar innan vi petar ut den här recensionen. I det här fallet är skånsk innovation ungefär lika spännande som en dopad lakritsfisk. Men den förstnämnda smakar förmodligen sämre.

Om man låter förnuftet råda ter det sig självklart att lakrits på egen hand inte gör sig särskilt väl i en lager. Men guppande i glaset ger den att trevligt intryck och lovar att inte göra bort sig. Den är elegant förpackad, skummar rikligt och en lätt doft av humle och söt sommar lyfter sig mot himlen. Ölet ser förrädiskt nog ut som en helt vanlig ljus lager i en lätt genomskinlig gul ton med små bubblor som rör sig upp i vätskan. Men efter en stund, initialt i bakgrunden, kan man ana den onde – den som heter lakrits – och innan vi hinner blinka har den drivit fram, bränt och kvävt den tidiga sommaridyllen.

Helsingborgs bryggeri håller åtminstone vad de lovar. Heter ölet lakrits så ska det ju smaka lakrits. Det gör det verkligen, på ett alldeles överväldigande sätt. Den sena lakritsdoften äger totalt i munnen. Lakritssmakerna bara växer och växer, förvisso utan att för den delen göra ölen onödigt obalanserad. Det sammantagna och objektiva intrycket är att bryggaren lyckas kombinera det beska med det säreget söta utan att tappa bort de grundläggande egenskaperna i en ljus lager. Det sammantagna och subjektiva intrycket är att bryggaren ska ge sjutton i att peta ner massa lakrits i sina öl.

För vår del rusar vi varken nu eller sen ner till bolaget för att köpa mer av detta. Det var ett trevligt initiativ, men det var ingen vidare smakupplevelse. Å andra sidan anar vi att en och annan ute i stugorna kommer att tycka däremot. Så, för all del, fortsätt att experimentera.

India pale ales slutbetyg:

(4/10)

Andra:
Barkens recension
Joel på Allt om mat

Daniel

Om Daniel

Dricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till maten. Bangar aldrig på en humlebomb! Väntar fortfarande på att dricka den perfekta ölen. Men Mohawk Extra IPA kom ganska nära.

Läs fler inlägg jag har skrivit!